Іce bucket challenge в Україні

Іce bucket challenge в Україні

Світовий флешмоб із обливанням крижаною водою Іce bucket challenge в Україні перетворився на кампанію з допомоги армії та хворим дітям. У акції вже взяли участь відомі українські політики, а також дружина президента Петра Порошенка Марина.

Формат Іce bucket challenge дуже простий та підходить для літнього часу: людина виливає на себе відро крижаної води. Одразу після обливання вона кидаєте виклик кільком знайомим, яким пропонує зробити те саме. На виконання завдання після виклику – 24 години.

У світі метою флешмобу було зібрати кошти для вивчення бічного аміотрофічного склерозу та підвищення обізнаності людей з діяльністю асоціації з вивчення цієї важкої хвороби. За час акції з 29 липня по 28 серпня асоціація отримала пожертви у розмірі 98,2 млн доларів. За той самий період минулого року пожертви склали всього 2,7 млн доларів. Найвідомішим хворим на цей недуг є легендарний фізик Стівен Хокінґ.

Українці підхопили ініціативу Ice bucket challenge, проте тут вона набула місцевої специфіки за змістом. Люди так само обливаються крижаною водою, викладають відео та передають естафету друзям. Але в Україні люди обливаються не заради вивчення бічного аміотрофічного склерозу, а для підтримки української армії на Донбасі. Також популярним стала участь в акції для допомоги хворим дітям і перерахування коштів у дитячий благодійний фонд «Таблеточки».

2 вересня участь в Ice bucket challenge взяла родина президента України. Марина Порошенко разом з дітьми облилася крижаною водою та перерахувала кошти на потреби руху «Волонтерська сотня», яка займається забезпеченням українських військових. При цьому Марина Порошенко передала естафету Наталі Заболотній – директору Мистецького арсеналу та дизайнеру Вікторії Гресь.

З відомих політиків участь в акції встиг взяти керівник партії «Свобода» Олег Тягнибок, виклик якому кинув віце-спікер парламенту Руслан Кошулинський.
«Передаю гроші батальйону особливого призначення «Січ» для боротьби з окупантом. У свою чергу кидаю виклик Арсенію Яценюку», – написав пан Тягнибок у Facebook.

Окремим напрямком в Україні стали пожертви на користь дітей. Тут найпопулярнішою стала підтримка фонду «Таблеточки», який допомагає важкохворим дітям у Київському дитячому центрі «Охматдит». Кияни беруть участь в акції просто на вулицях міста. За два з половиною тижні ця акція допомогла зібрати понад двісті тисяч гривень. Багато кам’янчан теж встигли долучитися до флешмобу. Не марнуйте і ви такої можливості, дорогі читачі!

Лілія Надвідна,
кореспондент газети