Семінар «Генерація Е»

Семінар «Генерація Е»

22 та 23 листопада в приміщенні підліткового клубу «Сатурн» відбувся кліматично-освітній семінар «Генерація Е». До заходу долучилися студенти Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Громадська активність щодо енергозберігаючих технологій збільшується з кожним днем. Новий проект в нашому місті  представила Українська молодіжна кліматична асоціація (УМКА). Тут зібралися цікаві та креативні молоді люди, що просто горять ідеями покращення екологічної ситуації нашої країни.

Вони давно перейшли від теорії до практики, адже здійснюють моніторинг екологічних проблем країни, громадський контроль по використанню кіотських коштів, просвітницьку діяльність та ряд креативних екологічних проектів. Основна ідея туру – впровадження  нових  корисних технологій у містах України, поширення інформацію про нові громадські ініціативи.

Кам’янчани з цікавістю відгукнулися на освітню ініціативу. Першого дня, насиченого навчанням, було піднято питання про стан світового довкілля, причини підвищення температури як наслідки кліматичних змін для людства, цунамі, землетруси, виверження вулканів.

Презентація про стан української енергетики продемонструвала катастрофічний стан тепломереж, неефективне використання газу та вугілля, багатомільярдні збитки та втрати. Ми маємо залишити щось після себе нашим дітям, добре якщо після нас будуть зелені вулиці, чисте повітря та сонце, яке не вбиває а приносить життя. У кінці дводенного семінару учасників тренінгу познайомили з світовими тенденціями екологічного руху. Ініціативна група розробила два нових цікавих екологічних проекти для міста. Один проект відноситься до енергозберігаючих технологій, метою якого є встановлення ротора Огіпка в одній з соціальних установ міста. Другий проект стосується популяризації велосипедного руху в Кам’янці-Подільському та Хмельницькому.

Хочеться побажати Українській молодіжній кліматичній асоціації реалізувати всі задумані ініціативи, збільшити чисельність та впливовість асоціації. Дякуємо координатору проекту Степану Кушніру (Хмельницький), молодіжному клубу розвитку, Ользі Мончак – голові організації Української молодіжної кліматичної асоціації, Інні Індутній – координатору проектної програми освітнього кліматичного туру «Генерація Е», Дарії Корнієнко та Тетяні Шевчук.

Тетяна Сметанюк, викладач факультету
корекційної та педагогіки і психології.
Світлини автора