Одна, єдина, соборна Україна!

Одна, єдина, соборна Україна!

У січні 1918 року була створена Українська Народна Республіка (УНР), а на територіях що входили до складу Австро-Угорської імперії, була утворена Західноукраїнська Народна Республіка (ЗУНР). У грудні 1918 року у Фастові був підписаний передоб’єднувальний договір. Цей договір, 22 січня 1919, що увійшов в історію як акт злуки – акт об’єднання українських земель, був оприлюднений на Софійській площі в Києві .

Це свято є символом єднання українських земель. І хоча тоді державі не вдалося зберегти незалежність і єдність, акт злуки став реальним втіленням вікової мрії українців про свою суверенну державу.

Єдина Україна пробула зовсім недовго: серйозні проблеми в економіці та військовий стан, недовіра політиків один до одного призвели до катастрофи. Уже через кілька місяців після возз’єднання більшовики захопили Київ, поляки окупували Східну Галичину, а Закарпаття – Чехословаччина.

І хоч акт злуки 1919 р. виявився декларативним, ідея соборності продовжувала жити. І 22 січня 1990 р. мільйони тоді ще радянських українців вишикувалися в живий ланцюг від Києва до Львова.

Сьогодні 22 січня є і символ першої крові, яка пролилась на Майдані, символом героїв Небесної сотні.

У різних містах нашої країни щороку проводять живі ланцюги, які об`єднають міста, райони та області Схід і Захід України. Цьогоріч кам`янчани утворили живий ланцюг на річці Збруч, де межує Хмельницька та Тернопільська області. До акції долучилися Чемерівці, Борщів та Чортків.

Лілія Надвідна,
кореспондент газети