Круглий стіл, присвячений Революції Гідності

Круглий стіл, присвячений Революції Гідності

20 лютого 2015 року, певно, кожен українець повернувся у своїх роздумах до подій, які відбулись минулого року. Переглядаючи фотографії, відеоматеріали, публікації в пресі, присвячені Євромайдану, Небесній Сотні, ми ще раз переконуємось у тому, що в України завжди були сини та доньки, які поставивши на вівтар своє життя, не давали загинути цілій нації. Революція Гідності «подарувала» нам нових героїв, продовжувати справу яких є обов’язком кожного українця.

Саме з такою метою 20 лютого у нашому університеті було проведено заходи, щодо відзначення річниці Революції Гідності, які продовжились й 25 лютого. Саме в цей день на історичному факультеті відбувся круглий стіл, тема якого –  «Перша річниця Революції Гідності: підсумки та перспективи». У заході взяли участь викладачі та студенти факультету, представники громадськості міста.

Перед присутніми виступили заступник декана факультету, доцент Тетяна Білецька, доктори історичних наук, професори Валерій Степанков і Анатолій Філінюк, кандидат історичних наук, доцент Олександр Федьков, науковий співробітник Кам’янець-Подільського музею-заповідника Руслан Йолтухівський, настоятель Храму Різдва Христового УПЦКП о. Марат (Цішковський) та кандидат філософських наук Василь Чабанов.

У доповідях було порушено важливі питання щодо подій Революції Гідності. Зверталась увага на уроки революції, її місце в процесі розвитку нашої держави, прорахунки революції та перспективи подальших змін. Валерій Степанков зазначив, що великою помилкою є вважати Революцію гідності завершеною, адже революція – це радикальні якісні зміни в суспільстві, які тільки розпочались. На важливості формування громадянського суспільства наголосив Анатолій Філінюк. Події Євромайдану в зрізі історичної пам’яті розкрив у своїй доповіді Олександр Федьков. Руслан Йолтухівський зауважив, що перед українцями стоїть ще багато невирішених проблем і саме студентам – молодому поколінню потрібно довести справу Революції Гідності до переможного кінця.

Завершився круглий стіл хвилиною мовчання в пам’ять про Небесну Сотню та тих, хто загинув у зоні АТО.

Анастасія Надвідна, студентка
ІІІ курсу історичного факультету,
головний редактор часопису «Кліо»