Зміни у порядку працевлаштування випускників вишів

Зміни у порядку працевлаштування випускників вишів

Кабінет Міністрів України 15 квітня 2015 року прийняв постанову №216 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 22 серпня 1996 р. №992», яка узгоджує чинні нормативно-правові акти в сфері освіти та дозволяє припинити практику обов’язкового трирічного відпрацювання та відшкодування до державного бюджету вартості навчання випускників вищих навчальних закладів, підготовка яких здійснювалась за державним замовленням.

Можна цілком погодитися з тезою МОН про те, що зазначена постанова, яка була прийнята ще в 1996 році, на сьогоднішній день не відповідала ані міжнародному законодавству в сфері прав людини, ані Конституції України, ані Законам України «Про освіту» та «Про вищу освіту», оскільки порушувала право особи на працю, яку вона вільно обирає або на яку вільно погоджується.

На сайті Міносвіти є роз’яснення нормативних змін документу: «Із Порядку працевлаштування випускників вищих навчальних закладів, підготовка яких здійснювалась за державним замовленням виключено пункт 8, яким було передбачено, що випускники, які уклали угоду з вищим навчальним закладом після зарахування на навчання, повинні відпрацювати за місцем призначення не менше трьох років. Дія зазначеного Порядку, у зв’язку з специфікою медичної сфери, тепер поширюється тільки на осіб, що навчаються за спеціальностями медичного профілю».

З постановою Кабінету Міністрів України від 15 квітня 2015 р. № 216 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 22 серпня 1996 р. № 992» можна ознайомитися на «Урядовому порталі» (http://www.kmu.gov.ua/kmu/control/uk/cardnpd).

Сподіваємося, що такі нормативні зміни справді підуть на краще студентам випускових курсів. «Внесення зазначених змін – важливий крок на шляху до децентралізації та дерегуляції системи управління освітою. На заміну системи вимагання формальних довідок про працевлаштування мають прийти сучасні кар’єрні центри у ВНЗ, завданням яких буде створення можливостей для налагодження зв’язків студентів з працедавцями», – повідомляє прес-служба Міністерства освіти і науки України.

Звертаємо увагу студентів  університету, що у нашому виші питаннями сприяння працевлаштування займається  відділ профорієнтаційної роботи, працевлаштування, моніторингу якості підготовки  фахівців та підвищення їх кваліфікації (гол. корпус університету, каб. 315).

Ольга Комарова,
гол. редактор газети