День слов’янської писемності та культури

День слов’янської писемності та культури

День слов’янської писемності та культури – це свято, яке відзначають усі слов’янські країни. Писемність є найважливішою складовою частиною культури будь-якого народу. Вона виникає тоді, коли в результаті соціально-економічного і культурного розвитку суспільства в ній з’являється потреба.

Українська мова є невід’ємним складником слов’янської культури. Саме тому розвиток мовного і культурного процесів нерозривно пов’язаний із загальними тенденціями європейського соціокультурного простору.

З нагоди відзначення Дня слов’янської писемності 21 травня 2015 року на кафедрі української мови було проведено свято. Вступне слово виголосила Н.Б.Ладиняк, кандидат філологічних наук, доцент. Про особливості розвитку слов`янської писемності розповіла Наталія Хом’як, ведуча вечора. Т.О.Опря, зав. інформаційно-бібліографічним відділом наукової бібліотеки університету, зробила огляд книжкової виставки.

Студенти факультету української філології та журналістики підготували цікаву сценку, пов’язану з історією формування слов’янської писемності. Зі зворушливими композиціями виступили студенти: Андрій Поважнюк, Артем Блазій, Діана Гаврилюк.

Найбільше присутніх вразило виконання «Заповіту» Шевченка слов’янськими мовами: українською, білоруською, польською, російською і болгарською. До цього виступу долучилися студенти факультету фізичної культури і корекційної та соціальної педагогіки і психології.

Старослов’янська мова назавжди поєднала людей, в чиїх думках і серцях бринить та сама спільна нотка, яку передавали крізь призму поколінь наші предки.

Лілія Надвідна,
 кореспондент газети.
Світлини
Сергія Щура