Науковий діалог «Схід-Захід 2015» на історичному факультеті

Науковий діалог «Схід-Захід 2015» на історичному факультеті

Сьогодні, в умовах активної євроінтеграції України у структури Європейського союзу, актуальним є проведення конференцій, круглих столів присвячених  цьому процесу.

Саме цій меті була приурочена четверта Всеукраїнська науково-практична конференція «Науковий діалог «Схід-Захід», яка відбулася 25 травня. У ній взяли участь представники з всієї країни, понад 50 університетів, найбільше було науковців із Дніпропетровська  та нашого міста. Кам’янець-Подільський представляли не лише викладачі, а й аспірати та студенти.

Ініціатором та організатором укотре виступив  Віктор Іванович Пащенко – к. п. н., доцент кафедри політології ДНУ ім. Олеся Гончара.

Урочисте відкриття розпочалося з виступу завідуючого кафедри історії України, доктора і. н., професора Анатолія Григоровича Філінюка, який зазначив на важливості цього заходу та практичних можливостях – обміну досвідом. Далі з доповіддю про українські наукові журнали виступив Віктор Пащенко.

Відповідно до програми заходу всі учасники були об’єднані в секції за  тематикою своїх виступів.

Френсіс Бекон писав: «Якщо ви володієте знанням, дайте іншим запалити від нього свої світильники». Саме цю цитату взяли на озброєння в нашій секції «Давньої та Нової історія України». Тут виступали  представники київських вишів імені Тараса Шевченка та імені Вадима Гетьмана, а також із нашого факультету: В. Верстюк, О. Комарова, О. Мацьков, Д. Трембовецький, В. Моздір, В. Пагор, О. Бачинська та ін. Головував секцією професор кафедри історії України Сергій Васильович Трубчанінов. Теми доповідей були актуальними, викликали жваві дискусії, побажання на майбутнє та багато запитань. Переконаний, що така ж атмосфера панувала в інших секціях.

Будь-який науковий форум, це не лише наука,  а й гарний відпочинок. У нас про це завжди пам’ятають. Усім учасникам конференції була організована безкоштовна екскурсія  Старим містом, яку проводив к. і. н., доцент Вадим Борисович Стецюк. Упродовж кількох годин, володіючи увагою присутніх, він розповідав цікаві історії та показував захоплюючі пам’ятки культури нашого музею-заповідника.

У підсумку всі отримали багато позитивних емоцій, нових знайомств, а матеріали виступів будуть надруковані в збірнику наукових праць.

Олександр Марчук, студент ІV курсу
історичного факультету.
Світлини Ольги Комарової
та Олександра Марчука