Обмін досвідом з німецькими колегами-журналістами

Обмін досвідом з німецькими колегами-журналістами

Упродовж 19-25 червня 2015 р. на базі Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка відбувся українсько-німецький міжнародний семінар «Громадські медіа для міжкультурного та політичного діалогу». Організаторами заходу виступили Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка, «Форум українських журналістів» (Україна), Асоціація «Bürgerhaus Bennohaus (AK-Ost)» у співпраці з «Offenen Kanal TV-Ludwigshaften», «Bundesverband der Bürger und Ausbildungsmedien (BVBAM), Асоціація «European Youth4media Network» (Німеччина), НСЖУ та МЗС ФРН. За результатами конкурсу було відібрано 20 українських учасників.

Основна мета проекту – обмін досвідом між німецькими та українськими студентами напряму «Журналістика», викладачами, практикуючими журналістами та громадськими діячами. Після закінчення проекту передбачається створення спільних проектів, зокрема формування медіацентру громадських медіа в Україні.

Німецькі фахівці провели цикл лекцій та організували практичні тренінги із напрацювання навиків створення журналістських відеоматеріалів та  матеріалів для сайтів. Учасники семінару мали можливість отримати практичний досвід та дізнатися про німецькі стандарти журналістики.

19 червня 2015 р. під час відкриття семінару виступили: Володимир Данилюк («Форум українських журналістів», м. Луцьк), Віталій Корнєєв (Інститут журналістики КНУ, м. Київ), др. Іоахім Мусхольт («Bürgerhaus Bennohaus (AK-Ost)», м. Мюнстер), Вольфганг Рессман («Offenen Kanal TV-Ludwigshaften», м. Людвігсхафен), Павел Боболовіч (Агенція «Wnet», м. Варшава).

20-24 червня 2015 р. було сформовано чотири робочих групи, які очолили лідери команд з Німеччини – «Школа репортажу» (тренер Дарія Ярановська); «Основи відеорепортажу» (тренери Софія Самойлова, Ґжеґош Конопскі), «PR-журналістика та зв’язки з громадськістю» (тренер Йоханес Хаусвальд). Я приєдналася до групи «Making of» під керівництвом Дарії Ярановської.

Під час теоретичних та практичних занять учасники нашої групи засвоїли основи роботи з відеотехнікою, дізналися про особливості композиції кадру, використання фокусування при побудові сюжетної лінії фільму, вивчили принципи зйомки та монтажу. Наша команда фіксувала на камеру процес роботи інших груп, брала інтерв’ю в інших учасників і керівників команд. У результаті ми зняли фільм про діяльність усіх робочих груп семінару.

Під час семінару я ознайомилася зі специфікою створення журналістських матеріалів із врахуванням українського та німецького досвіду та отримала практичні навички створення журналістських відеоматеріалів.

Сподіваюся, що досвід, отриманий на семінарі, буде цінним для мене у професійному плані.

Олена Колупаєва,
викладач кафедри журналістики