Відкрито Словацький центр міжнародного співробітництва

Відкрито Словацький центр міжнародного співробітництва

У жовтні цього року було підписано тристоронній меморандум про співробітництво між культурно-інформаційним центром «Словацький дім», Національним університетом імені Івана Огієнка та міською радою. Минуло зовсім небагато часу, як був успішно реалізований спільний проект. 22 грудня у нашому університеті  відбулися два важливих заходи, які ініціювали закордонні гості.

У фойє другого поверху головного корпусу експонуються світлини учасників Першого міжнародного фотоконкурсу «Україна – Словаччина: студентський об’єктив». Серед представлених робіт є художні фото Василя Жмендака, студента І курсу факультету іноземної філології. Світлини були презентовані вже у Києві і після Кам’янця-Подільського поїдуть ще у кілька міст України. Співзасновниця міжнародного благодійного фонду «Словацький дім» Іванна Едгарова підкреслила, що це перша виставка молодіжної фотографії, яка відображає співробітництво України та Словаччини.

Після проведеної презентації було урочисто відкрито Центр міжнародного співробітництва на базі факультету іноземної філології. «Восени ми підписали меморандум з муніципальною владою та Університетом. Одним із напрямків, зазначеному у ньому, є співробітництво у сфері культури. Наші генеральні словацькі партнери та багато українців впевнені, що наші держави можуть успішно розвиватися, відповідно, надаючи пріоритет саме цій сфері. Культурну спадщину набувають наші молоді покоління у літературі та мистецтві. Одним із напрямків мистецтва є фотографія. Тому на прохання словацького та українського студентства ми вирішили зробити такий творчий міжнародний проект», – зауважила пані Іванна.

На заходах побували координатор проекту зі словацької сторони Іванна Єдгарова та її колеги, міський голова Михайло Сімашкевич і його заступник Вадим Савчук, проректор з наукової роботи університету Іван Конет, керівник відділу наукової роботи та міжнародних зв’язків Роман Білик, декан факультету іноземної філології Володимир Кшевецький, декан історичного факультету Володимир Дубінський та його заступник з виховної роботи та профорієнтаційної роботи Тетяна Білецька, голова громадської організації «Творче об’єднання письменників та художників «Кам’яний острів» Тетяна Сметанюк, інші представники професорсько-викладацького складу вишу та студентство.

Після урочистостей відбувся діалог про співпрацію історичного факультету зі «Словацьким домом». У червні 2016 року викладачі кафедри політології та соціології нашого університету долучаться до проведення спільного міжнародного наукового форуму. У найближчих планах співпраці з ГО «Кам’яний острів»  – видання випуску міжнародного літературно-мистецткого журналу «White Phoenix» з літературними творами словацьких письменників та участь словацьких митців в Другому міжнародному культурному форумі «Кам’яний острів» (координатори проекту – декан історичного факультету Володимир Дубніський та аспірант Ольга Комарова), який традиційно відбудеться восени 2016 року на базі історичного факультету Університету Огієнка. Також гості поділилися планами проведення Тижня словацького кіно в Україні – Кам’янець-Подільський у травні має усі шанси стати однією з ключових локацій цього масштабного дійства.

Сподіваємося, що відкриття Словацького центру міжнародного співробітництва активізує обмін студентами та викладачами між двома країнами.

Ольга Комарова,
гол. редактор газети
Світлини автора