Грип та ГРВІ: лікування та профілактика

Грип та ГРВІ: лікування та профілактика

Грип – гостре інфекційне, швидко розповсюджується захворювання, що вражає органи дихання, нервову, а іноді і серцево-судинну системи. Збудником грипу є вірус, що розмножується в слизовій оболонці дихальних шляхів; він поширюється в повітрі разом з дрібними крапельками слини; слизу і мокроти, які виділяються грипозними хворими при чханні, кашлі, розмові. Грип – одна з найбільш заразних хвороб. Однією з відмінностей вірусів грипу від багатьох інших вірусів є їх будова і, витікаюча звідси, мінливість. Щороку вірус грипу видозмінюється. Невеликі зміни вірусу відбуваються щорічно – при цьому, як правило, виникають епідемії.

Клінічні ознаки грипу:

– підвищення температури тіла – різке підвищення температури тіла більше 38°С без інших супроводжуючих симптомів вже може свідчити про появу грипу;

– головний біль,

– біль у м’язах, біль у горлі;

– кашель, нежить;

– закладення носа;

– в окремих випадках — блювота і понос.

Які типи вірусу грипу існують?

Існує три типи вірусів грипу – А, В і С. Ці віруси декілька відрізняються за своєю будовою і викликають захворювання різної тяжкості. Вірус грипу А викликає найбільш важкі форми грипу (на відміну від типів В і С, які переносяться людиною легше).

Чому грип щороку різний?

Однією з відмінностей вірусів грипу від багатьох інших вірусів є їх будова і, витікаюча звідси, мінливість. Щороку вірус грипу видозмінюється. Невеликі зміни вірусу відбуваються щорічно – при цьому, як правило, виникають епідемії. У більшої частини населення вже, як правило, був контакт з близькоспорідненим штамом вірусу, і тому у них вже є частковий захист (проте, не дивлячись на це, людина може захворіти, і захворювання може проходити дуже важко). Приблизно раз в 30-40 років вірус грипу піддається значним змінам, до яких імунна система людини виявляється не підготовленою. Тоді і виникають захворювання грипом в особливо важких формах – оскільки людський організм ще не мав попередніх контактів з подібним вірусом.

Як можна заразитися грипом?

Вірус грипу дуже легко передається. Найбільш поширений шлях передачі інфекції – повітряно-краплинний. При цьому вірусні частинки по повітрю переносяться від зараженої людини до здорової під час кашлю або чхання. Також зустрічаються інші шляхи передачі – наприклад, зараження через носову хустку або одяг. Під час кашлю, чхання, розмови, хворий грипу розбризкує найдрібніші частинки слини, слизи і мокроти, які містять велику кількість вірусів грипу. На короткий проміжок часу навколо хворого утворюється заражена зона з радіусом 2-3 метри. Розмноження вірусів протікає з виключно високою швидкістю. Це пояснює такий короткий інкубаційний період при грипі – 1-2 доби.

Чому я так часто хворію на грип?

Як правило, людина може хворіти на грип 2 рази на рік. Це пов’язано з тим, що в кожному епідемічному сезоні буває дві “хвилі” грипу – на початку відмічаються спалахи грипу А, а потім – грипу В. Окрім грипу, в осінньо-зимовий сезон часті гострі респіраторні вірусні інфекції, які по своїх симптомах можуть нагадувати грип. Якщо ж Ви дійсно хворієте на грип 2 або більше разу на рік, то Вам бажано звернутися до лікаря-імунолога для консультації і лікування.

Чим грип відрізняється від звичайного ГРВІ?

Гостра респіраторна вірусна інфекція (ГРВІ) і гостре респіраторне захворювання (ГРЗ) – це збірні поняття, які включають інфекції, які викликаються різними мікроорганізмами. За розвиток ГРВІ і ГРЗ найчастіше “відповідальні” аденовіруси і ріновіруси, які зазвичай викликають захворювання легкої тяжкості. Зазвичай, ці інфекції не приводять до важких ускладнень (які характерні для грипу) і смертельного результату. При зараженні грипом відбувається руйнування миготливого епітелію, що вистилає дихальні шляхи людини. Фізіологічною функцією миготливого епітелію є очищення дихальних шляхів від пилу, бактерій і т.д. Якщо миготливий епітелій руйнується, він вже не може повною мірою виконувати свої функції, і бактерії з більшою легкістю проникають в легені. Таким чином з’являється небезпека розвитку бактеріальної суперінфекції (наприклад, пневмонії і бронхіту). При “звичайних” ГРЗ такого руйнування не відбувається, і тому ризик важких ускладнень набагато нижчий, ніж при грипі.

Про методи неспецифічної профілактики гострих респіраторних захворювань і грипу

Правильне харчування

У зимовий час необхідно організувати правильний збалансований раціон харчування, що містить достатню кількість речовин, необхідних для нормальної роботи імунної системи.

Перш за все, в харчуванні повинно бути достатньою кількість білків. Імуноглобуліни, що забезпечують стійкість організму до захворювань, – це білки, і для їх синтезу необхідний весь набір амінокислот. При дефіциті яких-небудь амінокислот лімфоцити – імунні клітки, що синтезують імуноглобуліни, не в змозі їх побудувати.

Для нормального забезпечення організму білком в день потрібного з’їдати приблизно 300 грам м’яса/риби/птиці/сиру, 100 грам круп і 350 грам хліба. Ще 5 грамів білка, необхідні для забезпечення добової потреби в білці, можна “добрати” овочами, Адже в раціоні харчування повинні включатися білки як рослинного, так і тваринного походження при загальній кількості 100 грам.

Оскільки стінки кліток, які рятують організм від нашестя патогенів, складаються з ліпідів, зокрема холестерину, для формування імунітету необхідні жири. Холестерин теж повинен бути присутнім в їжі – але в помірних кількостях. Таким чином, взимку не слід сідати на “знежирені” дієти, виключати з раціону яйця і тваринні жири. У зимовий час потрібно споживати до 10 грам тваринного жиру і 20 грам рослинного масла. Як тваринний жир можна використовувати вершкове масло або сало. До речі, сало – це не такий вже шкідливий продукт, як звикли звичайно вважають. У ньому – високий зміст арахідонової кислоти (полінасищеної жирної кислоти), з якої в організмі людини синтезуються медіатори імунної відповіді. Так, що знову ж таки: біда не салі, а в його кількості.

Якщо ви все ж захворіли…

Вітаміни, адаптогени, гартуючі і інші корисні процедури, безумовно, можуть допомогти справитися з ГРЗ і грипом, але якщо ви все ж захворіли, слід при перших ознаках захворювання, особливо грипу, звернутися до лікаря. Пам’ятайте: береженого Бог береже. Будьте здорові!

Лікар здоровпункту М.І. Стринадко