Наукова інтернет-конференція «Інноваційні методологічні стратегії вітчизняного літературознавства»

Наукова інтернет-конференція «Інноваційні методологічні стратегії вітчизняного літературознавства»

18-19 лютого в Кам’янець-Подільському національному університеті імені Івана Огієнка відбулася наукова інтернет-конференція «Інноваційні методологічні стратегії вітчизняного літературознавства». Привітав присутніх декан факультету української філології та журналістики Борис Коваленко, кандидат філологічних наук, доцент. Він подякував гостям нашого вишу і побажав наукових звершень.

До привітального слова долучився  завідувач кафедри історії української літератури та компаративістики Олег Рарицький, кандидат філологічних наук, доцент. Також Олег Анатолійович представив аудиторії учасників конференції та передав їм слово. На пленарному засіданні виступили:

Ігор Набитович, доктор філологічних наук, професор кафедри української філології, Університет імені Марії Кюрі-Склодовської в Любліні;

Олександр Михед, кандидат філологічних наук, молодший науковий співробітник відділу теорії літератури Інституту літератури ім. Т. Г.  Шевченка НАН України;

Людмила Бербенець, кандидат філологічних наук, молодший науковий співробітник відділу теорії літератури Інституту літератури ім. Т. Г.  Шевченка НАН України;

Олексій Сінченко, кандидат філологічних наук, доцент кафедри української літератури і компаративістики, Київський університет імені Бориса Грінченка;

Олександр  Волковинський, доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри журналістики, Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка.

Після пленарного засідання відбулася презентація журналу «Слово і Час» (за участю головного редактора Лукаша Скупейка) та наукових видань Інституту літератури ім. Т.Г. Шевченка НАНУ. Далі науковці продовжили роботу в секціях. Тематика доповідей відзначалася не лише розмаїттям, але й глибиною та важливістю поставлених проблем.

Другий день конференції теж був багатий на цікаві заходи:

– відкрита лекція «Тенденції розвитку української літератури помежів’я середньовіччя і бароко» д.ф.н. Ю. Пелешенкак.ф.н. Г. Ноги (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАНУ);

– відкрита лекція «Дискурсивні моделі сучасного літературознавства» д.ф.н. І. Набитовича (Університет ім. Марії Кюрі-Склодовської, Польща), к.ф.н. О. Сінченка (Київський університет імені Бориса Грінченка).

Науково-методичний семінар «Сприймання літературних творів на тлі подій та явищ епохи: невідома спадщина Остапа Вишні та В. Сосюри» за участю к.ф.н. С. Гальченка і д.ф.н. Л. Скупейка (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАНУ) організатори провели в Кам’янець-Подільській ЗОШ І-ІІІ ступенів № 5, залучивши вчителів та учнів.

Того ж дня в Гукові Чемеровецького району відбувся науковий семінар «Творчість П. Поповича-Гученського в контексті літературного бароко», до якого долучилися вчителі української мови та літератури Гуківської і околичних шкіл.

Зі вступним словом до присутніх звернувся завідувач кафедри історії української літератури та компаративістики Олег Рарицький, який розпочав розмову про Петра Поповича-Гученського.

Далі слово було надане кандидату філологічних наук Геннадію Нозі. Науковець розповів про походження П. Поповича-Гученського та особливості його творчості, презентувавши нову книгу у 2-х томах з історії української літератури. Окремий розділ книги присвячений саме творчості мандрівного поета.

Підтримав розмову й колишній директор українського національного музею імені Тараса Шевченка, а сьогодні заступник директора Інституту літератури, людина «архівна і наскрізь музейна» Сергій Гальченко, розповівши аудиторії цікаві та маловідомі факти про життя та творчість Т. Шевченка. Гість повідомив про знахідки оригінальних документів і фотографій, пов’язані з українським генієм.


Присутні дізналися про видання значних тиражів Шевченкового «Кобзаря», який читають наші воїни під час війни на сході. Авторитетний учений закликав учительський персонал школи та безпосередньо школярів до пошукової роботи, пов’язаної із їхнім селом, адже, як сказав наш гість, «знаходить той, хто шукає». Цікаві заходи переросли в наукове свято для студентів, викладачів та вчителів. Дякуємо організаторам, що вкотре наблизили наш університет до наукового життя.

Лариса Пікуля, cтудентка факультету
української філології та журналістики