ІХ Міжнародна науково-практична конференція «Проблеми, пріоритети та перспективи соціально-економічного розвитку в ХХІ столітті»

ІХ Міжнародна науково-практична конференція «Проблеми, пріоритети та перспективи соціально-економічного розвитку в ХХІ столітті»

На економічному факультеті 19–20 травня 2016 року відбулась ІХ Міжнародна науково-практична конференція «Проблеми, пріоритети  та перспективи соціально-економічного розвитку в ХХІ столітті». Робота заходу була організована за вісьмома секціями за актуальними тематиками – «Сучасний економічний розвиток: інноваційний аспект», «Проблеми та перспективи функціо­нування підприємства і підприємництва», «Пріоритети забезпечення розвитку людського потенціалу та нагромадження людського капіталу», «Соціальні ресурси розвитку регіону в умовах децентралізації управління», «Розвиток індустрії гостинності: історичний, географічний та економічний аспекти», «Економічна безпека як основа соціально-економічного розвитку», «Регіональна політика і самоуправління територій в умовах децентралізації управління економікою», «Соціальні інновації та соціальне підприємництво як засіб вирішення соціальних проблем в умовах скорочення бюджетного фінансування».

Співорганізаторами виступили Міністерство освіти і науки України, Кам’янець-Подільська міська рада, Інститут економіки промисловості Національної академії наук України, Інститут досліджень науково-технічного потенціалу та історії науки імені Г. М. Доброва Національної академії наук України, Національна академія державного управління при Президентові України, Львівський державний університет внутрішніх справ, Комратський державний університет, м. Комрат (Республіка Молдова), Академія технологій, м. Резекне (Латвійська Республіка), Опольський державний університет, м. Ополе (Республіка Польща).

Для участі у конференції до нашого університету завітали 34 запрошених науковців, серед яких 1 член-кореспондент Академії Наук, 9 докторів наук. За її результатами опубліковано «Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка «Економічні науки», до якого загалом включено 65 статей. Кам’янець-Подільську міську державну адміністрацію на пленарному засідання представив Кам’янець-Подільський міський голова Сімашкевич Михайло Євстафійович, який виступив з вітальним словом.

Іноземну наукову спільноту під час роботи конференції у черговий раз презентували троє учасників з Познанського університету економіки (Польща), член-кореспондент РАН (Росія), кандидат технічних наук з Білорусі. Загалом у конференції взяли участь 11 учених з-за кордону – з Польщі (Познанський університет економіки), Білорусі (Інститут економіки НАН Білорусі, Інститут соціології НАН Білорусі), Молдови (Камратский державний університет, Бєльцкий державний університет ім. Алеко Руссо, Державний педагогічний університет ім. Іона Крянге), Росії (Інститут історії природознавства і техніки ім. С.І. Вавілова РАН, Камський інститут гуманітарних та інженерних технологій).

Широкою була і вітчизняна географія конференції: міста Харків, Київ,  Чернівці, Вінниця, Львів, Ніжин, Мукачеве, Кам’янець-Подільський. Представники вітчизняної наукової думки продемонстрували свіжі ідеї та методологічні підходи до дослідження теоретичних і прикладних проблем за напрямками роботи конференції. Широко була презентована академічна наукова спільнота:  Інститут демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України, Інститут економіки промисловості НАН України, Інститут досліджень науково-технічного потенціалу та історії науки ім. Г.М. Доброва НАН України, Національна академія державного управління при Президентові України, Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки». Науково-педагогічні співробітники 12 вищих навчальних закладів України також надіслали свої статті до «Вісника Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка «Економічні науки».

У рамках конференції 20 травня був проведений науково-практичний семінар  для молодих учених «Актуальні проблеми соціально-економічного розвитку України». Молоді науковці продемонстрували результати своїх досліджень, обговорили перспективні напрями їх подальшого проведення та вислухали зауваження і поради досвідчених колег. Також була організована зустріч члена-кореспондента РАН космонавта Батуріна Юрія Михайловича зі студентами університету.

Яскравістю відзначилась і екскурсійна програма заходу. Гостям конференції запам’ятається екскурсії до Національного історико-архітектурного заповідника «Кам’янець» та Історико-архітектурного заповідника «Хотин».

Підводячи підсумки ІХ Міжнародної науково-практичної конференції «Проблеми, пріоритети  та перспективи соціально-економічного розвитку в ХХІ столітті» керівники організаційного комітету Ящишиа Ірина Володимирівна та Лисак Володимир Юрійович підкреслили, що з представниками вітчизняних та іноземних вищих навчальних закладів і науково-дослідних установ визначено напрями подальшої співпраці у проведенні наукових досліджень за спільними темами.