Наталія Грицяк про стереотипи демократії та особливості інформаційної політики

Наталія Грицяк про стереотипи демократії та особливості інформаційної політики

Про стереотипи демократії, особливості інформаційної політики та місце жінок і чоловіків у процесі розбудови України розповіла студентам Наталія Грицяк. Вона – доктор наук з державного управління, науковець у галузі гендерної та інформаційної політики, заслужений діяч науки і техніки України.

Науковець наголосила на тому, що для створення демократичного суспільства, необхідно перейнятись (а не просто перейняти) цінностями демократії. І однією з таких цінностей є відчуття відповідальності. Коли людина перестає вимагати щось від держави, і починає від себе.

Розмірковувала і на тему «культури бідності», яка притаманна українцям. Через те, що доходи більшості громадян навіть не дотягують до середнього рівня (менше 80 гривень за день) – люди, які перетинають цю межу і стрімко збагачуються – починають купувати такі речі, які, на їх думку, мають демонструвати їх статус, а не які дійсно були б їм необхідні чи корисні.

Річ, на її переконання в так званому Habbitus: комплексі цінностей, які людина набуває від народження і до повноліття. І саме вони в майбутньому формують уявлення людини про певні події – тому  що в інформаційній сфері – люди шукають підтвердження власних цінностей. Тобто аудиторія схильна чути і бачити те, що хоче чути і бачити.

Але особливий відгук в аудиторії знайшла тема про гендерну роль чоловіків і жінок. Попри те, що суспільство урівнює права чоловіків і жінок, і стверджує рівність, як цінність, найбільш застарілою у цьому плані залишається сфера виховання. Де все ще існує поділ на «дівчачі-хлопчачі» кольори, іграшки, схеми поведінки. Звинувачення у дискримінації жінок отримав навіть… буквар, в якому мама «миє раму», а батько – грає з сином в футбол. Наприкінці виступу, Наталія Грицяк подякувала за чуйність та пильність слухачів.

Оксана Грушанська, студентка групи Zh1-B12