Місяць: Травень 2016

Народження нової галактики

Можна рахувати сузір’я, танцювати жагуче танго чи вчити напам’ять вірші мовою оригіналу. А можна – поєднати це все разом і створити яскраве дійство. 24 травня о 15.00 в актовій залі К-ПНУ ім. Івана Огієнка відбувся І Мультимистецький фестиваль «Галактика Поезії», створений талантами студентів української філології та журналістики, під керівництвом асистента кафедри історії української літератури та компаративістики Волковинської Інни Вікторівни.

Те, що задумувалось як фестиваль, стало цілісною історією. З акторською грою і щирістю читання, з експресивними рухами танців і чутливою мелодикою співу. І все це об’єднано спільною темою: «Народження вірша».

Поет (образ якого втілив Дмитро Козак) – горделивий та імпульсивний – прагне дошукатися до сутностей поезії. Він ладен «продати душу», щоб написати шедевр. Він чекає натхнення – Музу (яку зіграла Катерина Кириловська), але спершу має зустрітися зі своїм Злим Генієм — Сумнівом (Влада Медвецька) і з Гординею (Ірина Царюк), повчитися майстерності слова в Ученого (Андрій Поважнюк), збагнути поезію пензля Художниці (Наталя Білак), поезію звуків Музиканта (Олексій Черенько). Ілюстрацією до внутрішніх шукань Поета стали відеоролик “Що є поезія для тебе?” (у якому студенти та викладачі КПНУ ім. Івана Огієнка виклали своє бачення поезії), а також презентація живопису “Поезія очима пензля” (малюнки Наталі Білак, Ольги Бельми, Ірини Шубали, Валерії Сичової). Грайливі музи Талія, Терпсіхора, Кліо (Марина Тернопольська, Марія Решовська, Мар’яна Прокопишин) приносять у дарунок для Поета кохання до палкої танцівниці, образ якої блискуче втілила у запальному танці Лариса Пікуля.

А. Рембо, В. Шекспір, П. Верлен, В. Свідзінський, Ч. Мілош, Л. Костенко, Б. Пастернак, Ю. Іздрик, О. Теліга, Р.-М. Рільке, Ф. Війон, М. Волошин

, М. Семенко, Мацуо Басьо – їх поезія звучала зі сцени мовами оригіналу, і не лише допомагала зрозуміти внутрішні пошуки героя, а й створювала настрій і враження, була історією в історії.

Пісні на поезії Л. Коена, В. Івасюка, В. Крищенка, Л. Пламондона А. Вознесенського, С. Вакарчука у виконанні Ірини Угніченко, Андрія Поважнюка, Марії Гуменної, Артема Блазія та Альони Маленкової додали чарівної музичності, а танго Лариси Пікулі та Олексія Черенько – без перебільшення підкорило зал. У ритмі танцю Ідей (Лариса Пікуля та Ірина Царюк) народжується вірш Поета, щоб окрилити усіх присутніх, – бо “небо для тих, хто має крила” (такий девіз фестивалю).

Естетика – це ледь не ключове слово, яким можна описати І Мультимистецький фестиваль. Естетика поєднання звуків і рухів, рим та імпровізації, і можна лише привітати всіх нас з появою нової галактики – «Галактики поезії».

Оксана Грушанська, студентка

факультету української філології та журналістики

Зустріч керівників студентського самоврядування

Чернівці і Кам’янець-Подільський поєднує багато речей. Приємно, що серед них і робота студентського самоврядування. Співпраця між студентським парламентом Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича і студентським сенатом нашого вишу набуває нових форм. Відновлюючи давні традиції співпраці, 20 травня я побував у ЧНУ імені Ю. Федьковича з метою обміну досвіду та налагодження співпраці. Зустріч із представниками студентського самоврядування пройшла дуже плідно та цікаво.

27 травня Євген Лезун, голова студентського парламенту ЧНУ імені Ю. Федьковича, відвідав наш університет. У кабінеті студентського сенату нам вдалося поспілкуватися про деталі роботи студентського самоврядування, а саме: функціонування вищого студентського виконавчого органу, структуру та функції відділів студентського парламенту, соціальну роботу, боротьбу з корупцією, активізацію студентів, вибіркові дисципліни, співпрацю студентів з адміністрацією і профкомом, налагодження співпраці між нашими вишами тощо.

У рамках цієї зустрічі ми також поспілкувалися із керівником відділу виховної роботи та гуманітарної освіти Анатолієм Заводовським та головою профспілки САД Миколою Моштаком, які більш детально розповіли про досвід співпраці з студентським сенатом і окреслили плани на майбутнє.

Разом із Пономаренком Тарасом, заступником спікера з волонтерської роботи, провели екскурсію головним корпусом.

Дякую Євгенові за конструктивний діалог та приємне спілкування. Переконаний, що такі зустрічі стануть традицією, адже студентство сильне лише тоді, коли ми разом!

Олександр Марчук,
спікер студентського сенату

Олександр Пєлєшенко встановив рекорд України

 

24-28 травня в м. Городку відбувся чемпіонат України з важкої атлетики. В результаті змагань студент факультету фізичної культури Олександр Пєлєшенко став чемпіоном у ваговій категорії 85 кг, встановивши рекорд України в поштовху – 207 кг. Ще один наш студент Олександр Кулеша посів третє місце у ваговій категорії 69 кг. Читати далі

Перше вручення свідоцтв Лінгвістичного центру

27 травня 2016 року у залі засідань Вченої ради університету відбулося перше вручення свідоцтв про навчання на курсах з вивчення іноземних мов. Слухачі, які опановували англійську та польську мови рівня А1, підтвердили свій рівень результатами підсумкової атестації відповідно до Загальноєвропейських рекомендацій з мовної освіти. Читати далі

Від рідного слова ти сил набирайся, Ніколи й ніде ти його не цурайся!

 

24 травня усі слов’янські країни відзначають чудове свято – День слов’янської писемності та культури. Ця традиція не покидає і Кам’янець-Подільський національний університет ім. І.Огієнка, а саме факультет української філології та журналістики. Щорічно кафедра української мови урочисто прославляє святих Кирила і Мефодія — творців слов’янської писемності. Цьогоріч, 24 травня, організаторами цього свята виступили кандидати філологічних наук, доцент кафедри української мови Інна Беркещук та старший викладач Римма Монастирська. Читати далі

Відкритий Кубок України з дзюдо

24-26 травня в Сумах відбувся Відкритий Кубок України з дзюдо. Студенти факультету фізичної культури нашого вишу Артем Лесюк та Антон Савицький вибороли срібні медалі. Андрій Храновський посів 9 місце. Читати далі

Волейбол. Меморіал Олександра Чміля

22 травня 2016 року в КПДАТУ відбувся міжобласний турнір із волейболу серед ветеранів, присвячений пам’яті доцента, кандидата в майстри спорту з волейболу Олександра Петровича Чміля. До столиці подільського краю завітали ветерани з Хмельницького, Новоселиці. Приймали господарі змагань із Кам’янця-Подільського. Читати далі

“Ти для цього світу маєш значення…”

Микола Гордійчук співав: «Якщо не потребуєш зайвого тлумачення, ти для цього світу маєш значення! У тебе і у мене різне призначення, але ми разом – і це має значення!». 26 травня біля корпусу факультету корекційної та соціальної педагогіки і психології  відбулося відкриття меморіальної дошки Миколі Гордійчуку.

Читати далі

Вітаємо Білика Романа із врученням почесної грамоти

Вітаємо кандидата педагогічних наук, доцента кафедри методики викладання фізики та дисциплін технологічної освітньої галузі Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка Білика Романа Миколайовича із врученням почесної грамоти Виконавчого комітету Кам’янець-Подільської міської ради за успіхи в науковій і науково-дослідній роботі та з нагоди Дня науки.

Колектив кафедри МВФ та ДТОГ

Наші волейболісти – чемпіони

Чемпіоном України в змаганнях волейбольної Суперліги сезону 2015-2016 рр., що завершилися 21 травня в Дніпропетровську, став харківський «Локомотив». У складі команди-переможниці виступили студенти факультету фізичної культури нашого вишу майстри спорту України Володимир Ковальчук, Олег Плотницький та Дмитро Вієцький.

Читати далі