Канадський учений став Почесним професором Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка

Канадський учений став Почесним професором Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка

Павло-Роберт Маґочій, професор, завідувач кафедри українознавчих студій Торонтського університету, президент Карпаторусинського науково-дослідного центру Сполучених Штатів Америки, дійсний член академії наук Королівського товариства Канади – від сьогодні ще Почесний професор Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка.

Відповідний диплом він отримав 20 вересня, під час засідання вченої ради університету. Виступив професор Анатолій Філінюк, який розповів про ключові події освітнього шляху Павла-Роберта Маґочія. Після чого, ректор університету Сергій Копилов вручив канадському вченому диплом почесного професора нашого вишу.

Повага і захват – ось як можна описати атмосферу, у якій перебували викладачі, студенти та запрошені гості К-ПНУ під час цього заходу.

Ще відчутніше це стало тоді, коли Павло-Роберт Маґочій розпочав свою промову. Це була нетипова промова – професор не лише мовив слова подяки, а й провів блискучу лекцію. Вона охоплювала три теми – бюрократичне мислення, виклики сучасних технологій та визнання багатокультурної реальності світу.

«Я боюсь того дня, коли технології витіснять людське спілкування, – так розпочав Павло-Роберт Маґочій свою лекцію. – Так, я, і моє покоління користувались написаними чи друкованими роботами – у своїй творчій та інтелектуальній праці. А тепер ми мислимо і спілкуємось за посередництвом електронних засобів. Ми всі потрапили в залежність від великого всевладного «бога комп’ютера» та низки «менших богів»: телефонів й айфоннів, разом з різними формами комунікації та інформації які чомусь мають інфантильні назви: Google, Facebook, Twitter

Вони були створені, щоб полегшити нам життя. Чи вдалось це? Вони тільки ускладнили. Я постійно чую те саме нарікання від моїх колег-науковців. Перше, що вони роблять, коли потрапляють в офіс – перевірярять протягом щонайменше години свої е-майли. Як же це марнування вільного часу, часу такого безцінного для творчої людини? Я не хочу створити враження, що я просто зашкорублий, застарілий дід, який збирається марнувати ваш час недоречними проповідями про сучасні технології. Я навіть не критикую практику молоді спілкуватись через соціальні мережі навіть якщо вони сидять в одному приміщенні. Ні, мене турбує, що науковці свідомо чи підсвідомо підсилюють нашу залежність від комп’ютерних комунікацій, і таким чином змушують наших студентів відкидати минуле. Те, що я маю на увазі – це дедалі менше знання про те, що було створено поколіннями наших вчених-попередників. І по друге – тенденція руйнувати сучасне, щоб воно ніколи не стало минулим.

На жаль, студенти часто починають свої гуманітарні дослідження на будь-яку тему не з друкованої, перевіреної енциклопедії – з Інтернету. Наприклад, з “Вікіпедії”.  З пошуку в “Гугл”. Ці джерела набувають статусу авторитету. Особливо для сучасних студентів, які отримують знання про світ за допомогою комп’ютера і очікують, що це знання має бути негайним»

Також, побажав позбуватись бюрократичного мислення, пильнувати, щоб сучасні технології не стали вище і дорожче всього і пишатись багатокультурною спадщиною України в той час, коли вона намагається здобути своє належне місце серед інших багатокультурних країн.

Після лекції, Павло-Роберт Маґочій подарував університету декілька своїх книжок та висловив вдячність за виказану йому довіру і визнання.

Павло-Роберт Маґочій – американський учений-українознавець українського походження. Він автор понад 600 публікацій з історії, політології, бібліографії, соціолінгвістики й картографії, що вийшли англійською, німецькою, французькою, китайською, українською та іншими мовами.

                                                                              Оксана Грушанська