Діалог студентської молоді та податківців в рамках регулювання податкової системи в Україні

Діалог студентської молоді та податківців в рамках регулювання податкової системи в Україні

Традиційно, у жовтні, старшокурсники економічного факультету Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка відвідують Кам’янець-Подільську ОДПІ з метою закріплення набутих знань та обговорення практичних питань.

Сумісні семінари-практикуми  дають позитивний результат у підготовці економістів, фахівців туристичної галузі та готельно-ресторанної справи. Теоретичні основи підприємництва, бізнес-культури, правового регулювання підприємницької  діяльності студенти закріплюють на практичних семінарах.

11 жовтня 2016 р. за ініціативою керівництва економічного факультету та за підтримки начальника інспекції Ігоря Бєлка пройшов практичний семінар для студентів на тему «Правове регулювання оподаткування в Україні».

Розпочався цей захід із відвідування центру обслуговування  платників,  де студенти почули коротку розповідь про сервіси, які надаються фахівцями інспекції платникам податків.

Сам семінар-практикум проходив в актовій залі Кам’янець-Подільської ОДПІ, де присутні ознайомились із історією податкової служби Кам’янець-Подільського регіону.  На початку семінару завідувач сектору організації роботи Віталій Кіріллов ознайомив студентів із стратегією розвитку вітчизняної фіскальної служби,  переформатуванням контролюючого органу у сервісну службу, а також, коротко доповів про основні результати діяльності інспекції за 9 місяців 2016 року щодо наповнення бюджетів всіх рівнів.

Умови  взяття  на податковий облік в органах Державної фіскальної служби України та єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців – про це та інше учасники семінару почули від начальника управління обслуговування платників Ніни Чесньовської.

Зацікавило студентів питання електронного формату взаємодії публічних органів, бізнесу та громадян. Ця тема виявилась дискусійною, молодь цікавилась, де можна отримати електронний цифровий підпис, яке програмне забезпечення використовується  при формуванні та подачі електронної податкової звітності, яким чином формується  звітність з використанням веб-порталу ДФС України, а також формами податкових декларацій та методикою їх заповнення. На ці та інші питання студентська аудиторія отримала вичерпні відповіді від  Наталії Бернацької,  яка  очолює відділ обліку платників та обробки звітності.

Щодо особливостей оподаткування суб’єктів  туристичного та готельного бізнесу розповіла присутнім Наталія Марущак – начальник відділу місцевих податків і зборів. Виступаюча зупинилась на питанні формування місцевих бюджетів в контексті бюджетної децентралізації, виділила вагомість туристичного збору для бюджету міста та об’єднаних територіальних громад, навела динаміку його надходжень за останні роки.

Наприкінці зустрічі студенти отримали змістовні відповіді на свої запитання та із словами подяки звернулись до фахівців ОДПІ. Молодь висловила побажання частіше організовувати такі заходи, адже у їхньому розумінні податкові органи є перед усім контролюючими, а не сервісною службою. Зустріч довела, що податкова інспекція може бути консультантом, порадником, партнером. Подібні практикуми, що стали традиційними для студентів економічного факультету КПНУ, не тільки сприяють формуванню фахових  компетенцій та практичних навичок, а й виконують важливу виховну функцію – допомагають сформувати засади правової бізнес-культури, змінити відношення до податкової служби.

 

Соловйова Л.О.,

к.е.н., доцент кафедри економіки підприємства КПНУ, член НСЖУ