Фільм про Івана Огієнка

Фільм про Івана Огієнка

У науково-дослідному центрі огієнкознавства Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка студенти факультету української філології та журналістики Наталя Хом’як, Олексій Черенько, Артем Блазій зняли фільм про першого ректора університету. Його можна побачити на сайті науково-дослідного центру. 

У відеоматеріалі увага зосереджується на ролі і значенні Івана Огієнка у розбудові Кам’янець-Подільського державного українського університету, створеного у 1918 р. Іван Огієнко зображений як одна із найпомітніших постатей громадсько-політичного життя Кам’янця-Подільського. Він не тільки перетворив Кам’янецький університет на вогнище національної культури, важливий осередок національно-культурного життя краю, але й активно сприяв розвиткові української науки та освіти, перебуваючи на посаді міністра в уряді УНР.

Студенти майстерно відобразили внутрішні відчуття видатного українського діяча, наголосили на основоположних ідеях, які він активно утверджував упродовж всього життя.

Відео одержало схвальні відгуки.

Алла Адамівна Марушкевич, правнучата племінниця Івана Огієнка, (доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри педагогіки факультету психології Київського національного університету імені Тараса Шевченка) відзначила гарну режисуру, акторську гру, внутрішню аристократичність студентів.

Василь Володимирович Кобильник, проректор Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка з науково-педагогічної роботи, кандидат політичних наук, доцент: «Безперечно, фільм заслуговує уваги глядача, особливо в контексті пізнавальної інформації про Івана Огієнка, повернення його безцінної духовної спадщини на Батьківщину задля прищеплення молодому поколінню українців людяності, патріотизму і національної свідомості».

Володимир Григорович Святненко, письменник та краєзнавець (м.Брусилів), поділився враженнями від перегляду: «Дякую за фільм. Подивився. Особисто мені фільм сподобався. Молодці Ваші студенти, правильно розставили акценти. Технічно також робота виконана добре. Буду рекомендувати фільм всім зацікавленим людям».

Вікторія Атаманчук, керівник науково-дослідного центру

огієнкознавства Кам’янець-Подільського

національного університету імені Івана Огієнка