Археологічні дослідження у Кам’янці-Подільському. Як це було

Археологічні дослідження у Кам’янці-Подільському. Як це було

Місто Кам’янець-Подільський – одне з найдавніших міст України. Про це свідчать результати археологічних досліджень, які проводилися на території Старого міста Кам’янець-Подільською архітектурно-археологічною експедицією ДП НДЦ “ОАСУ” ІА НАНУ.

Дослідження на площі Польський ринок збагатили історію Кам’янця-Подільського.

Зокрема, у верхньому культурному шарі археологами було відкрито найдавніше брукування площі в Україні. Площа була брукована вапняковими плитами, що лежать між двома горизонталями: рівнем ринкової площі XVI – XVII cт. та бруківкою XIX ст.

Також у цьому шарі археологи відкрили садибу I половини XVIII ст. Споруда розміщена на кам’яному фундаменті із глинобитними стінами на дерев’яному каркасі. Добре збереглася цегляна піч, виробнича частина з місцем для плавлення металів та оброблення кісток. Саме в цій садибі було знайдено колекцію з 250-ти люльок та 50-ти фаянсових турецьких чашок. Колекція люльок є чи не найбільшою в Україні.

У найнижчому культурному шарі – шарі трипільської культури – було зроблено сенсаційне відкриття: вчені знайшли металообробну майстерню трипільської культури, керамічні вироби, пластини міді та фрагменти деяких побутових речей.

Далі археологи досліджували місто в локаціях «Людвисарня» та «Башта Сільницького». Щодо Людвисарні – то це був один із стратегічних об’єктів Речі Посполитої. Під час досліджень було відкрито яму з чітко окресленими слідами від гарматних форм та робоче місце зброяра. Датується людвисарня 1708-1730 роками.

Вежа Сільницького входила до системи фортечних укріплень міста. Сама башта була похована 250 років під землею.

Ми поспілкувалися із учасником археологічних досліджень – студентом І курсу спеціальності “Історія та археологія” – Євгенієм Левінзоном. Зі слів Євгенія, поєднання археологічних розкопок та навчання – нелегка справа, саме тому участь студентів його групи в дослідженнях була недовготривалою, але запам’яталася надовго. У майбутньому Євгеній планує продовжити свою співпрацю із КПААЕ в період літніх канікул.

Максим Сльозкін, студент І курсу історичного факультету,

спеціальності “Історія та археологія”