Акліматизація після канікул

Акліматизація після канікул

Ось і закінчилися довгоочікувані канікули. Кожен провів їх по-різному. Хтось працював, хтось лікувався, хтось просто вилежувався, а хтось, маю надію, оздоровлювався. Але всім необхідно повернутися до навчального процесу. Як зробити це з найменшою шкодою для організму?

Найважливіше – встановити правильний режим. Спати потрібно не менше 8 годин на добу, причому засинати не пізніше 23 години.

Снідати, обідати та вечеряти потрібно щодня в один й той самий час. Навантаження й відпочинок чергувати рівномірно впродовж дня.

Харчування також відіграє велику роль. Їжа має бути різноманітною. Ніяких дієт! Організму людини потрібні білки, жири й вуглеводи.

Приймайте вітаміни з мікроелементами. Навесні організм уже втратив всі «запаси».

Виконуйте фізичні вправи, хоча б 5-10 хвилин двічі на день.

Більше перебувайте на свіжому повітрі, особливо це корисно перед сном. Не забувайте про позитивні емоції. Не намагайтеся “розслаблятися” за допомогою алкоголю. Відмовтеся від тютюнопаління.

Уникайте стресів.

Більше спілкуйтеся із приємними для вас людьми. Але робіть це безпосередньо, а не за допомогою соцмереж. Тривале сидіння за комп’ютером спричиняє перевтому очей, хребта, нервової системи.

Навчіться виконувати найважливіші справи, не відкладайте їх на потім і вам не прийдеться тоді ліквідовувати заборгованість.

Зробіть комфортним середовище вашого перебування. Приміщення, де ви проживаєте, повинне бути чистим, прибраним, провітреним. Слідкуйте за особистими речами та гігієною. Поважайте тих, хто вас оточує, з ким ви спілкуєтеся чи проживаєте.

Пам’ятайте: ваше життя, здоров’я, ваші досягнення повністю залежать від ваших зусиль!

Майя Стринадко, лікар здоровпункту