Безсмертне слово Кобзаря…

Безсмертне слово Кобзаря…

У росяні вінки заплетені суцвіття
До ніг тобі, титане, кладемо.
Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття.
Тебе своїм сучасником звемо.

В. Симоненко

Кожен великий народ має свої знакові постаті. Такою постаттю для нас, українців, є Тарас Григорович Шевченко. Він був і залишається справжнім митцем, людиною незвичайної долі й неймовірного таланту, що здобула світову славу.

На педагогічному факультеті Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка вже традиційно проводяться різноманітні заходи, присвячені вшануванню пам’яті Великого Кобзаря, організовані студентами, бібліотекарями читального залу та викладачами кафедри теорії та методик початкової освіти.

Святково прибрані аудиторії, українська музика, вишиванки, проведення тематичних конкурсів та вікторин, а також книжково-ілюстративна експозиція «Тарас Шевченко – провісник долі України»,
презентована працівниками книгозбірні педагогічного факультету – все це створювало неймовірно святковий і патріотичний настрій.
У виконанні студентів звучали пізнавальні розповіді про життєвий і творчий шлях Кобзаря, які доповнювалися десятками слайдів світлин із його життя. Цікавий матеріал урізноманітнювався декламацією поетичних рядків, виконанням пісень та театралізованою грою, а також жанровим складом Шевченкових пісень та віршів, де поезія тісно перепліталась із фольклорними традиціями, які в поета виступають у зіставлені з ситуаціями людського життя.
Учасники свята довели, що у фундаменті сучасної культури лежить надійний моноліт – Шевченкове слово. Воно різне і мінливе, як життя, як людські пристрасті. У ньому правда, і добро, і краса. Тарас Шевченко – людина незвичайної долі й незвичайного таланту, що здобула світову славу. Увібравши в себе душу народу, він підніс його духовну велич і красу на найвищу височінь, чим збагатив увесь світ.

Свою Україну любіть,

Любіть її… Во время люте,

В останню тяжкую минуту

За неї Господа моліть.