Засідання колегії Міністерства молоді та спорту України

Засідання колегії Міністерства молоді та спорту України

4 квітня 2019 року в місті Києві відбулося засідання колегії Міністерства молоді та спорту України на тему «Підготовка і перепідготовка та підвищення кадрів у сфері фізичної культури і спорту».

На цей захід від факультету фізичної культури був делегований завідувач кафедри спорту і спортивних ігор Прозар М.В.

На засіданні головував Міністр молоді та спорту України, український громадський і політичний діяч, кандидат політичних наук Ігор Олександрович Жданов.

До президії колегії ввійшли:

– Сушкевич Валерій Михайлович – народний депутат України, президент Національного комітету спорту інвалідів України, голова Всеукраїнського громадського соціально-політичного об’єднання «Національна асамблея інвалідів України», президент асоціації «Спортивна індустрія України»;

– Шевляк Ілля Миколайович – президент Спортивного комітету України;

– Греба Роман Віталійович – перший заступник Міністра освіти і науки України, заслужений юрист України;

– Величкович Михайло Романович – народний депутат України, перший заступник голови комітету Верховної Ради України з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму.

Серед присутніх також були ректори чотирьох провідних спеціалізованих закладів вищої освіти:

– Імас Євгеній Вікторович – ректор Національного університету фізичного виховання і спорту України, голова Комісії Національного олімпійського комітету України «Спорт та навколишнє середовище», президент Спортивної студентської спілки України, голова секції з фізичної культури і спорту відділення вищої освіти Національної академії педагогічних наук України, почесний академік Національної академії педагогічних наук України, доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України;

– Приступа Євген Никодимович – ректор Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського, доктор педагогічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, академік Української академії наук;

– Савченко Віктор Григорович – ректор Придніпровської державної академії фізичної культури, доктор педагогічних наук, академік Академії політичних наук України, академік Української Академії наук, член президії Національної олімпійської академії України;

– Ажиппо Олександр Юрійович – ректор Харківської державної академії фізичної культури, доктор педагогічних наук, професор, член секції з фізичного виховання і спорту при Національній академії педагогічних наук України.

У роботі колегії взяли участь і ректори інших закладів вищої освіти України:

– Лазаренко Наталія Іванівна – ректор Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського, кандидат педагогічних наук, професор, заслужений працівник освіти і науки України;

– Крисоватий Андрій Ігорович – ректор Тернопільського національного економічного університету, доктор економічних наук, професор, академік Академії економічних наук України, заслужений діяч науки і техніки України.

За словами міністра, щорічно близько 6000 фахівців для сфери фізкультури і спорту отримують дипломи про вищу освіту, але наразі є потреба напрацювати механізм системного моніторингу подальшого їх працевлаштування. Окрема увага також має бути зосереджена на якості підготовки спеціалістів. «Наша позиція залишається незмінною: фахівців повинні готувати спеціалізовані заклади з фізичної культури і спорту», – зазначив Ігор Жданов.

Позитивним є той факт, що поступово збільшується кількість українців, котрі стають прихильниками здорового способу життя та рухової активності, інтенсивно розвивається спортивна сфера; як наслідок – з’являються нові види спорту та нові професії.

Міністр наголосив на необхідності оновлення довідника кваліфікаційних характеристик професій новими професіями, вимогами до освітнього рівня, наборами компетенцій.

Урядовець звернув увагу й на потребу налагодження діалогу та співпраці з фітнес-індустрією, адже на сьогодні нема відомостей про наявність кадрів, які працюють у цій галузі, що не дозволяє визначити реальні обсяги потреби сфери масового спорту в кваліфікованих кадрах.

Недостатньо відомостей і щодо попиту ОТГ в універсальних кадрах із широким комплексом знань.

За даними Мінмолодьспорту, роботу зі спортсменами проводять 40% фахівців, котрі не є тренерами з цього виду спорту. Ще 34% зовсім не є фахівцями сфери фізичної культури і спорту.

Гостро стоїть питання щодо забезпечення цієї сфери лікарями зі спортивної медицини; їх на сьогодні даний час близько 500 на всю Україну.

«Наявна кількість лікарів зі спортивної медицини не здатна забезпечити супроводження спортивних заходів, провести медичний огляд, у «розумні» строки та без черг надати дозвіл спортсменам для участі в змаганнях», – підкреслив міністр.

Важливо також створити систему перекваліфікації фахівців за скороченою програмою. Це необхідно для того, щоб сфера швидше та більш гнучко адаптувалася до нових тенденцій і не втрачала потенційно цінних кадрів із певним досвідом та здатністю професійно зростати.

«На моє переконання, нам потрібно перейти від п’ятирічок в підвищенні кваліфікації до сучасної парадигми «навчання протягом усього життя», – зауважив Ігор Жданов.

Урядовець нагадав присутнім, що впродовж останніх років Міністерство прийняло й зреалізувало ряд ініціатив, які позитивно вплинули на наявну ситуацію у сфері кадрового забезпечення фізичної культури і спорту. Це стосується підвищення оплати праці, заохочувальних виплат у формі надбавок та стипендій, та забезпечення кадрами нових державних центрів олімпійської підготовки.

Участь в обговоренні питання про ефективну підготовку та перепідготовку фахівців у сфері фізичної культури і спорту також взяли:Євген Імас, ректор Національного університету фізичного виховання і спорту України, Микола Величкович, народний депутат, перший заступник голови комітету Верховної Ради України з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму, Роман Греба, заступник Міністра освіти та науки, президент Національного комітету спорту інвалідів Валерій Сушкевич, очільники профільних вищих навчальних закладів, представники федерацій, керівництво Мінмолодьспорту.

За результатами засідання колегії була прийнята ухвала, яка налічує п’ять пунктів:

  1. Інформацію Міністра молоді та спорту України Жданова І.О. та ректора національного університету фізичного виховання і спорту України Імаса Є.В. взяти до відома.
  2. Рекомендувати Міністерству молоді та спорту України провести низку організаційно-практичних заходів, зокрема:

– моніторинг галузевого ринку праці на всіх рівнях адміністративно-територіального устрою, починаючи з об’єднаних територіальних громад, визначення рівня потреби у відповідальних фахівцях (за номенклатурою професій та кількістю), створення умов для появи вакансій (за необхідності);

– внесення, за потреби, змін до довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, випуск 85 («Спортивна діяльність») з урахуванням сучасних умов та вимог ринку праці, зокрема, щодо визначення кваліфікаційних характеристик фахівців, котрі проводять фізкультурно-оздоровчу діяльність в об’єднаних територіальних громадах, спортивних клубах, фітнес-центрах тощо;

– розроблення і впровадження галузевих рамок кваліфікацій та відповідних професій стандартів (після розроблення Міністерством освіти і науки України Національної рамки кваліфікацій);

– сприяння формуванню системи сертифікації кадрів із фізичної культури і спорту;

– поєднання та розвиток формальної, неформальної та інформальної освіти у сфері фізичної культури і спорту впродовж роботи фахівців цієї сфери, забезпечення неперервності та наступності професійного зростання;

– проведення моніторингових досліджень щодо працевлаштування випускників закладів вищої освіти, котрі здобули вищу освіту за спеціальністю фізична культура і спорт;

– підвищення престижності професій у сфері фізичної культури і спорту та рівня соціальної захищеності працівників, удосконалення системи їх морального і матеріального стимулювання, нормування та оплати праці.

  1. Ініціювати в установленому порядку внесення змін до Закону України «Про фізичну культуру і спорт» в частині повноважень центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері фізичної культури і спорту щодо організації кадрового забезпечення сфери.
  2. Вивчити питання щодо нормативно-правового забезпечення функціонування у сфері фізичної культури і спорту суб’єктів фітнес-індустрії.
  3. Порушити клопотання перед Міністерством освіти і науки України про доповнення переліку галузей знань та спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2015 р., № 266, галуззю знань «30 Фізична культура і спорт» і такими її спеціальностями «301 Спорт», «302 Фізичне виховання», «303 Фітнес та рекреація», «304 Менеджмент спортивної діяльності».
  4. Контроль за виконанням рішення колегії залишаю за собою.

Микола Прозар, завідувач кафедри спорту

і спортивних ігор