28 квітня – Всесвітній день охорони праці

28 квітня – Всесвітній день охорони праці

У 1996 році Міжнародна організація праці приєдналась до ініціативи Міжнародної конференції вільних профспілок про визнання 28 квітня Всесвітнім Днем охорони праці, який вперше офіційно був відзначений у 2003 році. Метою Дня охорони праці було привернути увагу світової громадськості до масштабів проблеми, виявити наскільки створення та просування культури охорони праці може сприяти зниженню смертності на робочих місцях. З огляду на тяжкість наслідків від нещасних випадків і захворювань, пов’язаних з працею на виробництві, необхідно створювати належні умови праці для людини за принципом пріоритетності її життя та здоров’я.

У рамках підготовки заходів з відзначення у 2019 році Дня охорони праці в Україні підготовлено звернення Організаційного комітету з підготовки та проведення у 2019 році заходів з нагоди Дня охорони праці в Україні до органів державної влади, місцевого самоврядування, роботодавців, профспілок, засобів масової інформації, керівників і працівників підприємств, установ і організацій.

Уряд України у Національній доповіді «Цілі сталого розвитку: Україна» визначив показники для досягнення Цілей сталого розвитку до 2030 року з урахуванням глобальних орієнтирів і принципів та суспільної думки щодо майбутнього країни. Одна із цілей – гідна праця та економічне зростання – спрямована на забезпечення гідних і безпечних умов праці для усіх працівників. Для її реалізація потрібен узгоджений комплексний підхід до  популяризації культури профілактики безпеки і гігієни праці.

Цього року Міжнародною організацією праці визначено девіз Дня охорони праці  «БЕЗПЕЧНЕ ТА ЗДОРОВЕ МАЙБУТНЄ ПРАЦІ». Напередодні свого столітнього ювілею, який відзначають у 2019 році, і під впливом дискусій про майбутнє сфери праці Міжнародна організація праці підбиває підсумки багаторічної діяльності, спрямованої на гармонійний розвиток усіх напрямів цієї сфери, будує плани на майбутнє в контексті глобальних трансформації щодо таких аспектів, як технології, демографія, організація праці та клімат.

Оксана Чорна, керівник відділу охорони праці