Музей історії – прикраса університету

Музей історії – прикраса університету

Щорічно, починаючи з 1977 по всьому світу 18 травня відзначають Міжнародний день музеїв. Цей день є особливим, адже відповідно до положення Міжнородної федерації музеїв (ICOM) цей день є приводом для підвищення обізнаності про те наскільки музеї є важливими у розвитку суспільства.

24 лютого 2019 року виповнилося 48 років від дня урочистого відкриття музею історії Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Його створенню передувало накопичення значної кількості історичних фактів, документів, різноманітних видань, рукописів, світлин, які треба було систематизувати й упорядкувати для подальшого вивчення.

 

Наприкінці 1960-х рр., відповідно до розпорядження ректора педагогічного інституту доцента Івана Іваха, працівники кабінету естетичного виховання (завідувач – Анатолій Грицюк, кандидат філософських наук, доцент) започаткували оформлення на четвертому поверсі головного корпусу (вул. Московська, 61) першої експозиції музею. Його було відкрито 24 лютого 1971 року під час святкування 50-річчя від дня заснування закладу.

15 лютого 1981 року, напередодні 60-літнього ювілею закладу, вчена рада педінституту підтримала пропозицію ректора Анатолія Копилова про реконструкцію музею історії інституту та його офіційну реєстрацію.


Експозиційну залу було перенесено в окрему аудиторію на третій поверх головного корпусу. Було створено громадську раду з п’яти осіб, головою якої обрали викладача кафедри фізичної культури Едуарда Левицького. Відкриття нової експозиції музею відбулося 27 лютого 1981 р.

У листопаді 2000 року для оновлення змісту експозиції та якісного оформлення музею історії наказом ректора університету Анатолія Копилова було введено посаду завідувача музею, на яку призначено колишнього керівника навчального відділу Олександру Мітіну. 2003 року до 85-річчя від дня заснування Кам’янець-Подільського державного українського університету музей було реставровано, а його експозицію переоформлено. Відповідно до нової концепції, затвердженої ректором Олександром Завальнюком, історію закладу відображали дев’ять експозицій.

З нагоди святкування 100-річчя університету, з ініціативи ректора Сергія Копилова, експозицію музею історії було оновлено. Сучасні стенди та експонати відображають історію вишу як одного з провідних освітніх, наукових та культурних закладів Західної України. Музей історії університету є важливим науковим та культурним осередком Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка, тут щорічно проводиться близько трьохсот групових та індивідуальних екскурсій для студентів і гостей університету, сотні консультацій для науковців, котрі досліджують історію закладу. Музей є базою для проведення студентської практики. В ньому проводяться різноманітні заходи виховного характеру, що сприяють популяризації наукових, культурних, спортивних досягнень викладачів і студентів університету та його кращих традицій.

Ірина Паур, завідувач музею історії університету