Манускрипти життя і творчості Романа Іваничука

Манускрипти життя і творчості Романа Іваничука

15 травня 2019 року в Кам’янець-Подільському національному університеті імені Івана Огієнка на факультеті української філології та журналістики відбувся науково-методичний семінар-презентація «Манускрипти життя і творчості Романа Іваничука», присвячений 90-річчю від дня народження письменника.

Розпочали захід студенти 4 курсу факультету української філології та журналістики Вікторія Осадчук із презентацією «Сторінками біографії творця історичного роману» й Аліна Легенчук із доповіддю «Віхи творчого шляху Романа Іваничука».

Далі розповідь про творчі досягнення видатного романіста продовжив доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри історії української літератури та компаративістики Олег Анатолійович Рарицький. У своїй розповіді він акцентував увагу на дводенному перебуванні Романа Іваничука із дружиною Ніною Бічуєю у Кам’янці-Подільському, зокрема в Кам’янець-Подільському національному університеті імені Івана Огієнка. У жовтні 2011 року відбулася велелюдна зустріч письменника зі студентами. Роман Іваничук подарував університетській книгозбірні свої твори, охоче відповідав на запитання студентів.

Із цікавою доповіддю завітала до університету колишня студентка КПНУ імені Івана Огієнка Олена Броварська, кандидат філологічних наук, директор Хмельницької ССЗШ І-ІІІ ступенів № 1. Олена була особисто знайома з Романом Іваничуком та активно досліджувала його публіцистику. На заході вона презентувала свою монографію «Нація понад усе!: публіцистика Романа Іваничука в контексті сучасних викликів».

Кандидат філологічних наук, професор кафедри історії української літератури та компаративістики Галина Йосипівна Насмінчук продовжила розповідь про публіцистику літератора з доповіддю «Державотворчі мотиви публіцистики Романа Іваничука.

Активну участь в обговоренні життя та творчості Романа Іваничука взяли викладачі кафедри історії української літератури та компаративістики Надія Лаврусевич, Валерій Щегельський, Тетяна Джурбій, Лариса Громик, Людмила Починок та Інна Волковинська.

Пам’яттю про Романа Іваничука залишилися світлини восьмирічної давності, продемонстровані присутнім.

Завершила екскурс у творчість Романа Іваничука бібліотекар Інна Грінішина експозицією його книг.

Захід відбувся у надзвичайно теплій і невимушеній атмосфері, спонукав до роздумів, спогадів та став інновацією в проведенні занять з історії української літератури ХХ століття.

Вікторія Осадчук, студентка IV курсу
факультету української філології та журналістики.
Фото – Тетянa Муравськa, магістранткa І курсу
факультету української філології та журналістики