Міжнародна науково-практична конференція “Наукоємні технології в інфокомунікаціях”

Міжнародна науково-практична конференція “Наукоємні технології в інфокомунікаціях”

З 22 по 25 травня на базі готельно-туристичного комплексу «Ксенія» (с. Врублівці) проходила Міжнародна науково-практична конференція “Наукоємні технології в інфокомунікаціях” (HICT).
Організатори заходу – кафедра інформатики Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка, кафедра бойового застосування та експлуатації АСУ Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба та кафедра інформаційно-мережної інженерії Харківського національного університету радіоелектроніки.


На конференції були виголошені цікаві та змістовні доповіді з таких актуальних наукових напрямів:

1. Концептуальні проблеми інтелектуалізації в інфокомунікаціях.

2. Багатофункціональне кодування (стиснення, завадостійкість, криптостійкість, семантичний аналіз) інформації.

3. Інтелектуальна обробка великих масивів даних (data mining, analytics).

4. Технології формування та обробки багатовимірних мультимедійних даних.

5. Обробка, маскування та візуалізація великих інформаційних та багатовимірних просторових структур.

6. Кібербезпека та захист інформації.

7. Комп’ютерна стеганографія та стегоаналіз.

8. Математичне моделювання та оптимізація в інфокомунікаціях.

9. Інформаційно-психологічні аспекти у сучасному інфокомунікаційному просторі в умовах інформаційних війн.

10. Інформаційно-психологічна адаптація підлітків до сучасного інформаційного середовища.

Представництво на конференції не обмежилося лише учасниками таких провідних українських ЗВО як Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Харківський аерокосмічний університет імені М.Є. Жуковського, Національний університет «Львівська політехніка», Одеська академія зв’язку імені О.С. Попова та Національний авіаційний університет, але й закладами вищої освіти країн Європейського союзу. Так, серед учасників конференції були вчені з Дрезденського технічного університету (Німеччина), Женевського технічного університету (Швейцарія), Університету Тампере (Фінляндія), Університету Пардубіце (Чехія) та Технічно-гуманітарної академії у Бєльсько-Бялій (Польща). Загальна кількість учасників, котрі виявили бажання взяти безпосередню участь у роботі конференції перевищила 60 осіб, з яких – 29 докторів наук та два академіки.

Вельми цікавим та представницьким стало пленарне засідання, на якому було заслухано 18 доповідей провідних учених України зі сфери телекомунікаційних технологій, кібербезпеки, технологій інтелектуалізації процесів обробки даних. За матеріалами конференції був виданий збірник тез, а частина статей буде опублікована в Науково-технічний журнал «Радіоелектроніка та інформатика», що входить до більшості європейських регіональних індексів цитувань.

Учасники конференції відзначили високий рівень її організації, висловили бажання наступного розу взяти участь в аналогічній конференції. Організатори зі свого боку подякували всім учасникам за цікаві доповіді, запросили до спілкування на наступні наукові зібрання та поділилися своїми планами стосовно майбутнього статусу такої конференції.

Олександр Слободянюк, доцент кафедри інформатики