Ми кривого танцю йдемо…

Ми кривого танцю йдемо…

У період від свята Великодня до Вознесіння Господнього, яке традиційно відзначається на сороковий день після Пасхи, за християнським звичаєм українці продовжують вітати один одного радісним вигуком «Христос воскрес!» і відповідати «Воістину воскрес!», сполученим із триразовим поцілунком, а також водити біля храмів хороводи гаївок.

Нагадаємо, що колективи факультетів української філології та журналістики, іноземної філології, педагогічного факультету, бібліотеки, а також профкому студентів, аспірантів та докторантів університету за сприяння відділу навчально-виховної роботи та гуманітарної освіти активно долучилися до святкування Великодня в Огієнковому університеті. Увесь тиждень від Квітної неділі до Великодня, який називають «страсним тижнем», тривав захід «Великодня толока» (рекреаційна зона університету, другий поверх головного корпусу), насичений майстер-класами з розпису писанок, прикрашенням яєць у техніці квілінгу, виставками науково-популярної літератури та святкової атрибутики.

Продовженням святкової ходи стала інсценізація народознавчого заходу «Весняночко паняночко, де ти зимувала» у виконанні студентів Ukr1-B17 та FUkr1-B17 академічних груп факультету української філології та журналістики, який відбувся 29 травня 2019 р. на подвір’ї університету. Увазі глядачів були представлені реконструкції великодніх гаївок «Кривий танець», «Вербовая дощечка», «Ходить жучок по ручині», «А ми просо сіяли», «Подоляночка» та гра «Хустинка», записані студентами від Любові Романюк, уродженки с. Білівці Борщівського р-ну Тернопільської обл.

З-за плинності часу та інших урбанізаційних чинників призабулися слова, але ми вдячні Любові Василівні, яка з величезним задоволенням відтворила в пам’яті роки своєї молодості та поділилася зі студентами досвідом виконання та ведення гаївок. Наступним кроком для студентів стало укладання сценарію дійства, організація репетицій, творення сценічного образу, «домовленості» з погодою тощо.

Відзначимо, що студенти добре впоралися з поставленим навчальним завданням і заслуговують на високу оцінку. Організаторами заходу були кафедра історії української літератури та компаративістики, навчально-наукова лабораторія етнології, бібліотека університету та профком студентів, аспірантів та докторантів університету. Переконані, що ця чудова традиція наших предків приживеться і вкоріниться в українському університеті, адже ці свята пробуджують інтерес до народної творчості, сприяють відродженню оригінальних, призабутих звичаїв тощо, а це можливо лише при глибокому знанні й використанні місцевого матеріалу та збереженні народного колориту.

Валерій Щегельський, завідувач навчально-наукової лабораторії етнології, старший викладач кафедри історії української літератури та компаративістики