Круглий стіл, присвячений 80-річчю початку Другої світової війни

Круглий стіл, присвячений 80-річчю початку Другої світової війни

17 вересня у приміщенні міської Ратуші відбувся круглий стіл на тему «Початок Другої світової війни та її наслідки для радянської України», співорганізаторами якої стали Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка, Кам’янець-Подільський державний історичний музей-заповідник і Кам’янець-Подільська міська організація НСКУ. Присутні заслухали низку цікавих і змістовних доповідей.

Зокрема, доктор історичних наук, професор Л. В. Баженов охарактеризував ґрунтовні монографічні видання професора Вінницького державного педуніверситету С. Д. Гальчака, присвячені подіям війни на території Поділля. Доктор історичних наук, професор А. Г. Філінюк порушив питання про участь українців у Другій світовій війні в контексті гібридної війни Росії проти України та імперського сталінсько-брежнєвсько-путінського міфу.

Наступні доповідачі розкрили різні сторони воєнних подій. Зокрема, доцент С. В. Олійник розповів про процеси, пов’язані із виборами на західноукраїнських землях до Народних Зборів, які відбулися 22 жовтня 1939 р. У доповіді аспіранта Ю. А. Клімчука йшлося про участь українських емігрантів у французькому Русі Опору на початковому етапі Другої світової війни. Краєзнавці М. В. Ющенко, Д. І. Кондратюк оцінили надійність Кам’янець-Подільського укріпрайону, зупинившись на  планах їхнього застосування та воєнних реаліях. Доцент В. А. Нестеренко розповів, який відбиток події Другої світової війни залишили на сторінках тогочасної подільської преси.

Декілька виступів було присвячено подіям, пов’язаним із визволенням нашого краю від німецько-фашистських загарбників. Зокрема, професор Ю. А. Хоптяр розповів про воєнні події на території Ярмолинеччини. Темою доповіді докторанта В. Б. Стецюка було налагодження німецькою транспортною авіацією авіаційного «моста» над Кам’янцем, яка у березні-квітні 1944 р. здійснювала постачання 1-ї танкової армії. Краєзнавець А. Г. Роздобудько окреслив особливості Проскурівсько-Чернівецької наступальної операції, а науковий співробітник НІАЗ «Кам’янець» В. В. Пагор розповів про руйнування житлової і адміністративної забудови міста над Смотричем у 1944 р.

 Комарніцький О. Б.,
доктор історичних наук, заступник декана
історичного факультету,
голова Кам’янець-Подільської міської організації НСКУ