Такі різні теми…

Такі різні теми…

 

Прекрасне і моторошне часто співіснують… Така правда життя. Людина нерідко опиняється перед вибором: на що звернути увагу, якою проблемою перейнятися? Згадаймо про наполовину заповнену (чи порожню) склянку води… Якою ми її бачимо?

Члени ораторського клубу мали можливість дізнатися про розмаїття нашого життя на черговому засіданні, яке відбулося в переддень Хеловіна, 31 жовтня. Одна з учасниць зазначила, що це засідання клубу було «неймовірно цікавим», адже виступи молодих ораторів неабияк заінтригували слухачів.

Ольга Паламар, аспірантка першого року навчання, виголосила промову «Паустовський. Осінь». Дівчина поділилася своїми враженнями про чудову прозу відомого письменника, залюбленого у природу. Вона зосередила увагу слухачів на майстерності автора описувати природу осені. Осінь і кохання, осінь і роздуми про сенс життя, осінь і довгі прогулянки замріяним містом… Ольга як поетична натура не могла «пройти повз» цього автора й не поділитися власними думками про золоту пору року. Ось як простий пост у «ФБ», вчасно помічений керівником клубу Тетяною Білоусовою, переріс у змістовну й гарну доповідь, яку всі слухали, затамувавши подих (балів113 зі 125).

Незвичайний для клубу випадок – парна доповідь Віти Щербін і Владислава Чміля (третій курс, факультет іноземної філології), присвячена вітанням у різних країнах світу. Оратори почергово виголошували текст і демонстрували, як екзотично вітаються в Таїланді, Японії, Китаї, Гренландії, країнах Африки тощо. Слова та дії дуету викликали неабияке зацікавлення слухачів, тож ніхто й не помітив відсутності слайдів! Вкотре було підтверджено, що мовлення оратора, сама його постать (манери, міміка, жестикуляція, зовнішність тощо) – найкращий засіб унаочнення виступу (107 балів).

Останнім був виступ Олексія Харлова (третій курс, факультет іноземної філології), в якому йшлося про психологію та патофізіологію (увага!) серійних убивць. Чому саме про це? – слушне запитання, відповідь на яке дає і дата засідання (31 жовтня), і захоплення Олексія фізіогномікою – вченням, що пов’язує характер та психологічні властивості людини з рисами її обличчя. Які причини поведінкових викривлень, які фізіологічні передумови виникнення розладів особистості, чи можна передбачити і запобігти їх появі? Блискуча підготовка дозволила ораторові відповісти на ці та інші питання. Було відчутно, що Олексій ґрунтовно дослідив проблему, але, на жаль, часові обмеження існують для всіх. Наостанок мовець запропонував слухачам взяти участь у грі «Злочинець чи жертва?». Роздивившись фотографію на слайді, учасники мали вгадати статус людини. Ви здивуєтесь, але це не так просто зробити! Олексій Харлов завершив свій виступ під гучні оплески аудиторії (100 балів).

Наш клуб продовжує свою роботу. Наступне засідання відбудеться 21 листопада о 16 год. в аудиторії № 206 головного корпусу університету. Попереду ще багато цікавих тем, тож долучайтеся до їх обговорення!

Тетяна Білоусова, керівник Ораторського клубу

Анжела Хан, директор студентського клубу