Документальний фільм про Ігоря Турчина знімали в Університеті Огієнка

Документальний фільм про Ігоря Турчина знімали в Університеті Огієнка

10 лютого у стінах нашого університету відбулися зйомки завершальної частини фільму «Виграти все» про легендарного тренера Ігоря Турчина та його непереможну гандбольну команду «Спартак».

Вибір саме цього місця зйомок пов’язаний із тим, що видатний тренер – випускник Кам’янець-Подільського педагогічного інституту 1959 року (нині Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка). За прикладом свого тренера тут навчалися і його вихованки: Зінаїда Турчина, Людмила Бобрусь (Порадник), Галина Маноха (Захарова), Марія Маршуба (Литошенко).

«Ми могли вступити в будь-який інститут, але пішли сюди», – зазначають олімпійські чемпіонки. Легендарні випускниці повернулися в рідні стіни альма матер, щоб розповісти про свого тренера і згадати свої студентські роки. Зворушливою була зустріч спортсменок зі своїм викладачем Весeльським Гeнріхом Антoновичем, який до сьогодні працює в університеті.

Зйомкою фільму займається Дмитро Томашпольський – відомий український кінорежисер, продюсер, який працює на Київській кіностудії ім. О. П. Довженка. Фільм «Виграти все» – переможець 5 конкурсного відбору Держкіно. Виробництво здійснює кінокомпанія ТОВ «Гагарін медіа».

Нагадаємо, що Ігор Євдокимович Турчин – український гандбольний тренер, Заслужений тренер СРСР. У 1976 році був визнаний кращим тренером світу. Ігор Турчин створив команду «Спартак» (Київ) – 20-разового чемпіона СРСР, 13-разового переможця Кубку Європейських чемпіонів. За видатні досягнення в спорті Турчин і його команда навіть занесені в Книгу рекордів Гіннеса.

Дружина Ігоря Турчина — одна з його вихованок, Зінаїда Турчина – найкраща гандболістка 20 століття за версією Міжнародної федерації гандболу. Прем’єра фільму відбудеться в травні. Режисер Дмитро Томашпольський зазначив, що можливо показ фільму пройде і в Кам’янці-Подільськом.

Лілія Надвідна