Не хворійте на грип!

Не хворійте на грип!

За останній тиждень в Україні рівень захворювання на грип та ГРВІ відчутно зріс. Епідемія наближається, небезпека захворіти є вповні реальною. В нашому регіоні показники захворювання можуть зрости на початку лютого. Це пов’язано з тим, що в студентів закінчуються канікули, вони повертаються до університету, в гуртожитки. А грип та інші вірусні інфекції активізуються тоді, коли люди частіше контактують між собою. Біда ще й у тому, що часто навіть при очевидних симптомах хвороби ми нехтуємо лікуванням, переносимо грип на ногах і заражаємо вірусом інших.

Як запобігти недузі?

Щоб не захворіти, намагайтеся дотримуватися простих правил протизастудної безпеки.

Правило перше – не переохолоджуйтеся! На голові обов’язково повинна бути шапка, на шиї – шарф, а на руках – рукавички. Не ходіть із мокрими ногами.

Правило друге – зігрівайтеся! Приймайте гарячу ванну або душ, а особливу увагу приділіть зігріванню ніг. Для профілактики випийте склянку гарячого молока з медом і дрібкою соди. Можна випити келих теплого червоного вина або глінтвейну.

Правило третє – вітамінізуйтеся! Привчіть себе до регулярного вживання продуктів, які містять вітамін “С” (капуста, апельсини, ківі, лимони, цибуля, шипшина тощо). Цей вітамін сприяє виробленню в організмі інтерферону, що вбиває віруси й мобілізує лімфоцити на боротьбу із застудою.

Також до раціону треба додати кисломолочні продукти – кефір, ряжанку, йогурт.

Правило четверте – висипайтеся! Від недосипання наш імунітет слабшає. Тож спіть не менше 7-8 годин на добу. Намагайтеся не нервувати. Стрес відкриває дорогу хворобам.

Правило п’яте – зволожуйтеся! Зволожуйте повітря в житлових приміщеннях, навчальних класах та аудиторіях. Для цього можна достатньо поставити відкриті посудини з водою, яку щодня треба міняти. Не забувайте провітрювати приміщення кілька разів на день, відчиняйте вікна на 10-15 хв.

Правило шосте – вмивайтеся! Щоб не “підчепити” вірус, закривайте ніс і рот марлевою пов’язкою чи шарфом. Якщо це вам не підходить, то намагайтеся частіше мити руки та обличчя, або використовувати вологі антибактеріальні серветки. Замість носовичків із тканини користуйтеся одноразовими паперовими хустинками.

Чого не потрібно робити, коли все-таки захворіли?

  • Не переносити хворобу на ногах. Обов’язково треба вилежатися в теплі. Тоді хвороба мине за кілька днів;
  • не займайтеся самолікуванням;
  • якщо ж ви все-таки вирішили обійтися без допомоги медиків і придбали ліки, обов’язково уважно прочитайте інструкцію;
  • в жодному разі не починайте лікування з антибіотиків, їх повинен призначати тільки лікар;
  • пам’ятайте, що “домашні засоби” теж можуть бути неефективними, а іноді й шкідливими;
  • не намагайтеся самостійно собі ставити діагноз і лікуйтеся. Адже, наприклад, кашель є симптомом багатьох хвороб. І лікування його банками при пневмонії може викликати серйозні ускладнення;
  • “не збивайте” температури. При температурі тіла 38-39° С в організмі людини активно утворюється інтерферон, який руйнує віруси.

При перших ознаках захворювання хворому необхідно лягти в ліжко, пити чай із лимоном, чорною смородиною, шипшиною, калиною. Ці рослини багаті на вітамін “С”, рутин, флавоноїди, які сприяють синтезу інтерферону. Також варто ставити гірчичники, розтирати груди й спину камфорним маслом або 40-70% розчином етилового спирту. І обов’язково зверніться до лікаря.

Щоб попередити виникнення грипу та ГРВІ, доцільно приймати в епідемічний період препарати лікарських рослин, а також інші природні засоби. Зміцнюють організм людини також ванни з додаванням водних або спиртових витяжок із хвої сосни чи ялини, ромашки, чебрецю. Добре використовувати настій часнику: 2-3 зубці дрібно порізати й залити 30-50 мл окропу, настояти 1-2 год., процідити. Отриману рідину закапувати в ніс по 2-3 краплі 1-2 рази на день. Через кожні 2 дні настій поновлювати. Корисно вживати також невеликі порції цибулі, натертої на дрібній терці й залитої 250 мл кип’яченого молока. Цю суміш треба добре розмішати й настояти 10 хв. Пити невеликими ковтками.

Протигрипозну дію мають і чаї з кори верби, квітів ромашки та липи, плодів шипшини, гілочок малини, сухих квітів бузини, листя смородини чорної.

Пам’ятайте: “Береженого Бог береже”. Тож не полінуйтеся й побережіть своє здоров’я. Для цього потрібно:

  • дотримуватися правил особистої та загальної гігієни;
  • не переохолоджуватися;
  • вживати полівітаміни, протигрипозні настоянки та чаї;
  • не займатися самолікуванням, вчасно звертатися до лікаря.

Будьте здорові!

Майя Стринадко, лікар здоровпункту