Католицький університет у місті Ружомберок: формуємо серце і розум

Католицький університет у місті Ружомберок: формуємо серце і розум

У березні 2019 року за ініціативи відділу міжнародних зв’язків нашого університету я мав можливість працювати з іноземними студентами Католицького університету м. Ружомберок Словацької Республіки в рамках програми Erasmus+. Завдяки програмі Європейського Союзу науково-педагогічні працівники нашого вишу можуть ознайомитися зі специфікою викладання й особливостями розвитку освіти та науки в європейських країнах. Програма передбачає також тісну співпрацю з іноземними колегами в напрямі обміну досвідом і роботи над створенням спільних проектів.


Термін мобільності в Католицькому університеті тривав один тиждень, у продовж якого я прочитав курс «Порівняльне літературознавство» для студентів спеціальності «Англійська мова і література» (Теми лекцій: 1. Генезис порівняльного літературознавства. 2. Категорія інтертекстуальності. 3. Архітектоніка поетичного тексту. 4. Традиція середньовічної європейської поезії в літературі початку ХХ століття). Мова викладання – англійська. Нею вільно спілкуються студенти та викладачі. Для мене викладання цього предмета іноземною мовою стало гарною можливістю на практиці перевірити свої знання з англійської й отримати неймовірне задоволення від комунікації нового типу: студенти зі Словаччини, Франції, Польщі розуміють тебе, а ти розумієш їх, але не на побутовому рівні, а на науковому.

Результатом мобільності також став підписаний меморандум про співпрацю між філософським факультетом Католицького університету м. Ружомберок і факультетом іноземної філології, факультетом української філології та журналістики, історичним факультетом Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка, що передбачає мобільність науково-педагогічних працівників та студентів, спільні наукові проекти, проведення конференцій, обмін науковими і методичними працями.

Безперечно, вражає технічне оснащення університету: в кожній аудиторії телевізор, проектор, дошка-трансформер; аудиторії просторі, добре освітлені, без звичних парт, функцію яких виконують зручні стільці з підставками для письма. Університетська бібліотека має численні фонди класичної та сучасної літератури; студенти можуть вільно підключати ноутбуки до електромережі та мережі вайфай, використовувати копіювальну техніку. Кафедри мають аудиторії для засідань; окрім того, функціонують окремі кабінети й для викладачів; як правило, один просторий кабінет призначений для двох-трьох викладачів, у якому вони займаються науковою роботою і проводять консультації для студентів. На кожному поверсі є кухня, де можна помити посуд та розігріти їжу (у жодному разі не готувати!).


Насамкінець хочу зазначити, що це був гарний досвід навчання, викладання, наукової й адміністративної роботи в закордонному університеті, а також чудова можливість прожити сім днів у прекрасному місті.

Володимир Кшевецький, декан факультету іноземної філології