Літо справжніх істориків

Літо справжніх істориків

Студенти історичного факультету проводять літо по-особливому: пошук археологічних скарбів, відвідування кращих музеїв області, секретних архівів, життя у вирі забутих і водночас віднайдених традицій.

Археологічна практика на першому курсі – один із найцікавіших моментів студентського життя істориків. Пекельне сонце, лопати, неочікувані знахідки, купання в річці та приготування їжі на вогнищі назавжди залишаться в студентських спогадах. За час проходження практики студенти отримують необхідні навики роботи та безцінний досвід.Цього року студенти-першокурсники під керівництвом проф. В.І.Якубовського досліджують Губинське городище (літописне місто Губин; сьогодні с.Губин Старокостянтинівського району) та могильник середньовічного міста.

Від дня приїзду практиканти наполегливо працювали на визначених ділянках, тому результат не змусив себе довго чекати.

На розкопі, що знаходився в  районі городища, було виявлено давньоруську кераміку, зброю (наконечники стріл, кольчуга), прикраси (браслети) та інші археологічні знахідки. Студентами виявлено та досліджено 7 поховань того часу.

Ще один вид практики – музейно-архівна (керівник доцент А.Б.Задорожнюк). Її проходять студенти 2 курсу. Упродовж двох тижнів студенти відвідують архіви та музеї нашої області. Вони бувають там, де простим людям вхід заборонений.

Під час проходження практики студенти-історики закріплюють і поглиблюють набуті під час вивчення знання з теорії і методики архівної справи, музеєзнавства, формують вміння та навички практичної роботи з архівними матеріалами та музейними експонатами. Архівні документи складають основне джерело вивчення історії, а архівні установи – одне з потенційних місць професійної діяльності історика. Тому практика проводиться в умовах максимально наближених до реальної професійної діяльності архівістів і музейників, забезпечуючи ефективне засвоєння основних складових їх службових обов’язків.

Беззаперечним є той факт, що після такого досвіду ти краще розумієш, що хотіли донести викладачі на парах, бачиш наживо роботу, про яку ти читав у книжках. І переконуєшся, що не помилився у виборі факультету.

Анастасія Надвідна, студентка
ІІ курсу історичного факультету