Презентація етнографічного бестселеру Ірини Ігнатенко відбудеться в Університеті Огієнка

Презентація етнографічного бестселеру Ірини Ігнатенко відбудеться в Університеті Огієнка

Автор етнографічних бестселерів «Жіноче тіло у традиційній культурі українців», «Чоловіче тіло у традиційній культурі українців», «Життєвий цикл людини в обрядах та віруваннях українців»  приїде з презентацією своєї монографії до Кам’янця-Подільського.

Етнолог, дослідниця традиційної культури українців, кандидат історичних наук, доцент кафедри етнології та краєзнавства Київського національного університету імені Тараса Шевченка Ірина Ігнатенко у рамках міжнародного культурного форуму «Кам’яний острів» презентуватиме свою монографію «Народна медицина українців середнього Полісся» в Університеті Огієнка.

Чому монографія користується досі неймоврним успіхом серед читачів? Впродовж 10 років дослідниця проводила експедиції в більш як 150 селах Полісся. Експедиційні записи пані Ірини містять чимало цінної інформації, враховуючи те, що вона збирала польові матеріали в забруднених унаслідок аварії на Чорнобильській АЕС селах.

У книзі є цікава інформація як про носіїв народних медичних знань – знахарів та чаклунів; так і про самі хвороби (їх класифікація, етіологія, термінологія) та способи їх лікування на Поліссі. Причому Ірина Ігнатенко бере не лише традиційний зріз цього явища, а й широко залучає свідчення про сучасні трансформаційні процеси, які відбуваються в цій галузі. Надзвичайно цікавим є розділ, де подаються сучасні українські народні замовляння в тому неторканому вигляді, в якому вони застосовуються знахарями та чаклунами.

Поява книги Ірини Ігнатенко, безсумнівно, стала подією в сучасному науковому житті України. Вона написана за сучасними європейськими стандартами наукового дослідження, разом з тим є чудовим інформаційним джерелом для широкого загалу читачів.

26 вересня 2015 року на історичному факультеті К-ПНУ імені Івана Огієнка буде презентоване друге видання монографії. Незабаром організатори Форуму анонсуватимуть точний час події.

Ольга Комарова,
гол. редактор газети