Співпраця університетів із дослідження мови та культури Поділля

Співпраця університетів із дослідження мови та культури Поділля

Викладачі кафедри української мови Університету Огієнка успішно реалізовують завдання укладених договорів про співпрацю з Уманським державним педагогічним університетом імені Павла Тичини та Вінницьким національним університетом імені Михайла Коцюбинського з вивчення та презентації результатів досліджень подільського етнорегіону.

Виконуючи завдання спільного проєкту вишів із популяризації краєзнавства та етнолінгвістики, 23 вересня 2022 року чергову гостьову лекцію з дисципліни «Регіональне лінгвокраєзнавство» для здобувачів вищої освіти ІІ курсу спеціальності 014 Середня освіта (Українська мова і література) та 035 Філологія (Українська мова і література) факультету української філології Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини провела Наталія КОВАЛЕНКО, доктор філологічних наук, доцент кафедри української мови.

Тема лекції, запропонована керівником Східноподільського лінгвокраєзнавчого центру Уманського університету Тетяною ТИЩЕНКО, кандидатом філологічних наук, професором кафедри української мови та методики її викладання, стосувалася особливостей діалектного мовлення Західного Поділля, результатів дослідження цього ареалу, опублікованих праць. Окрім того, Наталія Дмитрівна розповіла про досвід студентів і викладачів нашого вишу в опрацюванні територіального мовлення ще від часу роботи Івана Огієнка з укладання словників.

Зазначимо, що це вже третя зустріч у цьому навчальному році в межах спільного проєкту вишів. Гостьові лекції з лінгвокраєзнавства вже провели Інна ГОРОФ’ЯНЮК, доцент кафедри української мови Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського, та Борис КОВАЛЕНКО, директор ННІ української філології та журналістики нашого університету. Такі зустрічі мають особливу цінність у виконанні освітніх завдань, обміні досвідом, презентації наукових здобутків.

У наступному семестрі цей проєкт стартуватиме для студентів ННІ української філології та журналістики нашого університету.

Пресцентр