Науково-практичний онлайн-семінар «Шляхами птахів»

Науково-практичний онлайн-семінар «Шляхами птахів»

Кожного року в другу суботу і неділю травня відзначається Всесвітній день мігруючих птахів (World Migratory Bird Day). Офіційно він був проголошений в 2006-му році і з тих пір став щорічною міжнародною кампанією з підвищення обізнаності широкої громадськості про необхідність прийняття невідкладних заходів щодо охорони перелітних птахів та середовища їх безпосереднього проживання.

Щороку велика кількість мігруючих видів птахів перетинає моря, океани, гори та пустелі під час своїх мандрівок на виживання. Охороняючи їх, ми робимо внесок у збереження біорізноманіття.

Детальніше про особливості міграції птахів усі охочі мали змогу дізнатися на науково-практичному онлайн-семінарі «Шляхами птахів». Організатори заходу – кафедра біології та методики її викладання і Західноукраїнське орнітологічне товариство (ЗУОТ). На семінарі із доповідями виступили шановані в Україні орнітологи. Наталія Дзюбенко, кандидат біологічних наук, завідувач відділу Державного природознавчого музею НАН України, член ради ЗУОТ презентувала результати дослідження лелеки чорного Ciconia nigra в Україні. Наталя Атамась, кандидат біологічних наук., науковий співробітник лабораторії популяційної екології Інституту зоології ім. І. І. Шмальгаузена НАН України, член ради ЗУОТ доповіла про мічення, екологію та гніздове життя птахів. Микола Матвєєв, кандидат біологічних наук, доцент кафедри біології та методики її викладання К-ПНУ, президент ЗУОТ представив доповідь не тему «Птахи, міграції та їх дослідження». Володимир Новак, учитель хімії та природознавства Голосківського ліцею Меджибізької селищної ради, керівник гуртка «Юні орнітологи» Хмельницького обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді, член ЗУОТ поділився результатами дослідження юних орнітологів гуртка «Aves» на Поділлі. Василь Павко, учитель біології та хімії Баговицького ліцею Слобідсько-Кульчієвецької ОТГ, випускник К-ПНУ розповів про гніздову біологію птахів-дуплогніздників штучних гніздівель в умовах ботанічного заказника загальнодержавного значення «Панівецька дача».

Доповіді були надзвичайно цікавими та інформативними, викликали жваве обговорення у присутніх.

Вікторія Білоус, Анастасія Норкіна, студентки 4 курсу природничо-економічного факультету