Круглий стіл по збереженні природних цінностей

Круглий стіл по збереженні природних цінностей

6 лютого 2014 року в НПП «Подільські Товтри» відбувся круглий стіл на тему «Збереження природних цінностей водно-болотних угідь міжнародного значення», в якому взяли участь працівники парку, науковці Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка, представники Подільського державного аграрно-технічного університету, голови Устянської та Грушківської сільських рад, міжрайонного управління водного господарства, держземагентства, Кам’янець-Подільської райдержадміністрації, Хмельницькдержрибоохорони, департаменту екології та природних ресурсів Хмельницької облдержадаміністрації, директор ПП «Маяк».

Програма круглого столу:

– функціональне зонування територій водно-болотних угідь;

– вплив ГКС на біоту водно-болотних угідь;

– план спільних дій щодо збереження водно-болотних угідь.

Учасники круглого столу проінформували про особливості водно-болотних угідь «Пониззя р. Смотрич» та «Бакотська затока», які знаходяться в Кам’янець-Подільському районі. О. Кучинська, завідувач науково-дослідною відділу НПП «Подільські Товтри», вказала на значення водно-болотних угідь і обов’язки України щодо їх збереження. Професор Л. Любінська, голова НГО «Товариство подільських природодослідників та природолюбів», розповіла про стан розробки зон управління, завдання державних органів та громадськості з охорони рослинного світу і водних ресурсів, продемонструвала найбільш вразливі ділянки в межах водно-болотних угідь. М. Дребет, старший науковий співробітник НПП, охарактеризував напрямки моніторингу водно-болотних угідь, результати досліджень науковців та вплив на фауну, флору, ландшафти та екосистеми діяльності малих ГЕС. Л. Гасюк, директор НПП, наголосив на необхідності розв’язання проблем, які людина спричиняє своєю діяльністю та закликав до співпраці всі установи для збереження природних цінностей. М. Матвєєв, декан природничого факультету повідомив, що цьогорічна експедиція Дністром буде присвячена 100-річчю першої експедиції, яку організував П. Бучинський, тому є нагода спільно ознайомитися з сучасним станом водних об’єктів нашого краю.

Після виступів відбулося жваве обговорення. С. Слободян, представник департаминту екоресурсів, запропонував покращити освітню роботу зі школярами В. Григор’єв, завсектору держрайадміністрації – провести спільні заходи з інформування населення про цінність водно-болотних об’єктів. Про діяльність ГЕС розповів В. Савицький (директор ПП «Маяк»). Не залишилися поза увагою й земельні питання, адже саме власники і користувачі мають дотримуватися природоохоронного законодавства і сприяти збереженню природного середовища.

Наостанок учасники круглого столу погодилися провести наступне засідання в межах одного із водно-болотних угідь і подивитися, в якому стані наше довкілля та водно-болотні угіддя міжнародного значення.

Усі присутні звернулися до власників і користувачів, жителів і гостей Кам’янеччини із закликом берегти неповторні природні утворення – водно-болотні угіддя, адже це природне середовище в якому взаємопов’язані люди, тварини та рослин і яке поєднує наше сьогодення з майбутнім наших нащадків.

У рамках заходів зі збереження водно-болотних угідь був проведений науково-практичний семінар для студентської молоді «Управління водно-болотними угіддями. Наука та практика впровадження біотехнічних заходів», яку спільно організували науково-дослідний відділ НПП та природничий факультет Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка.

 Людмила Любінська, доктор біологічних наук,
професор кафедри біології та методики її викладання