ХІІІ засідання Консорціуму Варшавського й українських університетів

ХІІІ засідання Консорціуму Варшавського й українських університетів

Впродовж 29 вересня – 2 жовтня 2014 року у м. Варшава (Республіка Польща) відбулося ХІІІ засідання Консорціуму Варшавського й українських університетів. Саме нам випала нагода представляти наш Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка.

Варшавський університет був заснований 1816 року. У 2016 р. заклад відзначатиме 200-літню історію. Навчання у Варшавському університеті охоплює понад 80 навчальних програм, 100 спеціальностей та спеціалізацій, 30 докторських студій. Тут навчається близько 62 тис. студентів, із яких 1,5 тис. – іноземці. В університеті працює 6 тис. науково-педагогічних працівників. Серед видатних випускників університету – п’ять лауреатів Нобелівської премії: Генрик Сенкевич, Менахем Бегін, Чеслав Мілош, Юзеф Ротблат, Леонід Гурвич.

Під час засідання Консорціуму директор Центру Східних студій Ян Маліцкі поінформував про стан реалізації Східних студій в Україні й розповів про початок діяльності центру, який датується 1990 роком. Із 1992 року діє «Східна літня школа», що проходить у Варшаві і призначена для молодих науковців зі Східної та Центральної Європи. Функціонує і «Східна зимова школа». У серпні наступного року передбачено літню школу в м. Острозі. 15–16 травня 2015 р. на базі практик табору «Гарт» Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки під час Фестивалю науки відбудеться студентсько-аспірантська школа у рамках Східного партнерства. Усі охочі можуть отримати докладнішу інформацію щодо Східних студій на офіційному сайті: http://www.studium.uw.edu.pl.

Важливим результатом засідання Консорціуму стало оголошення конкурсу на кращу друковану працю, у якому можуть брати участь науковці з історії та літературознавства. Нагородою у конкурсі буде проживання впродовж місяця у столиці Польщі та вільний доступ до бібліотечних фондів Варшавського університету. Грошова премія становитиме близько 12 тис. грн.

Учасники Консорціуму також взяли участь в обговоренні нагальних проблем в Міністерстві закордонних справ Республіки Польща та в інавгураційному відкритті нового навчального року у Варшавському університеті.

І.М. Конет, проректор з наукової роботи
В.С. Кшевецький, керівник відділу наукової роботи і міжнародних зв’язків