«Спільний кордон – спільна спадщина» тепер у онлайн-доступі

«Спільний кордон – спільна спадщина» тепер у онлайн-доступі

spilnyj-kordon

У червні цього року група працівників, стипендіатів і студентів Варшавського університету під керівництвом доктора Радослава Карасєвіча-Щипьорскего презентувала міжнародний дослідницький проект під назвою «Спільний кордон – спільна спадщина. Новий погляд на Польські і Турецькі фортеці на Дністрі». Польські дослідники завітали і до нашого міста над Смотричем. К-ПНУ імені Івана Огієнка став партнерським вищим навчальним закладом для проведення спільних досліджень та фотографічної фіксації з повітря замків і фортець над Дністром (Кам’янець-Подільський, Хотин, Окопи та інші об’єкти історичної спадщини, які знаходяться поблизу).

Нещодавно запрацював новий веб-ресурс цього проекту, який зацікавить не лише викладачів та студентів нашого університету, а й буде в нагоді тим, хто цікавиться історією краю. Сторінки сайту доступні в кількох мовах:англійській, турецькій та українській.

Як бачимо, упродовж невеликого проміжку часу група експертів змогла інтенсивно виконати необхідну документацію, упорядкувати отриману інформацію на тему збережених матеріальних свідчень контактів Польщі та Туреччини. Матеріали, викладені на сторінках сайту, розповідають у доступній формі про історію залишків фортець історичного польсько-турецького кордону над Дністром. На думку розробників проекту «так само як відновлення пам’яті в свідомості молодих поляків та турків, важливим є також усвідомлення вартості збережених пам’яток мешканцями сучасної України. Краще пізнання атракційності свого історичного регіону та зростання історичної свідомості сприятиме бережливому ставленню до пам’яток, що свідчать про спільне минуле». Із цією тезою неможливо не погодитися. Усе це вдалося втілити в реальність завдяки сучасним підходам до збирання джерелознавчої інформації, включаючи іконографію, фільмування та фотозйомку з землі та повітря.

Нагадуємо, що проект має на меті популяризувати знання щодо історії Польщі та Туреччини, а також звернути увагу на спільну культурну спадщину, разом з тим дати підстави до міжкультурного діалогу в Польщі. Діяльність у рамках проекту кореспондує з інтенсифікацією співпраці між Польщею та Туреччиною у зв’язку з 600-річчям дипломатичних стосунків цих двох країн. Враховуючи те, що в сучасному світі молодь отримує більшість цікавої інформації через інтернет-ресурси, така промоція проекту є дуже актуальною.

Надалі польські дослідники планують продовжити свої дослідження і зустрічі з викладачами і студентами нашого університету в рамках проекту. Про перебіг наступних розвідок ви зможете прочитати на сайті www.borderoftheculturas.archeo.uw.edu.pl.

В.С. Кшевецький, керівник
відділу наукової роботи і міжнародних зв’язків
,
Ольга Комарова, гол. редактор газети