У перший день Форуму відбудеться лекторій архівістів

У перший день Форуму відбудеться лекторій архівістів

На три дні історичний факультет Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка перетвориться на одну із ключових локацій міжнародного культурного форуму “Кам’яний острів” і збере у своїх стінах чимало митців та науковців.Безумовно, ми не могли не запросити фахівців архівної справи, аби поговорити про актуальні проблеми цієї сфери у сьогоденні. Розвиток інформаційних технологій поставив перед усіма державними архівними установами питання про доцільність створення електронних копій унікальних історичних документів і пам’яток культури, які належать до вітчизняної і світової спадщини. Одне з головних завдань полягає у наданні дослідникам і всім бажаючим користувачам широкого доступу до історичних джерел, архівних документів і творів мистецтва. В той же час професійним обов’язком архівістів є забечення максимального збереження довірених їм історичних документів. Тому проблема створення сприятливих умов для науково-дослідницької роботи і одночасно виконання вимоги збереження історико-культурної спадщини через використання сучасних інформаційних технологій є і залишатиметься надалі актуальною у їх діяльності.
Для студентів факультету, викладачів та гостей Форуму буде унікальна нагода відвідати лекторій “АРХІВ та ПАМ’ЯТЬ”, який включатиме дві цікаві та актуальні лекції:
«Архівні інновації: досвід і перспективи ДАОО». Лектор: Анатолій Хромов, кандидат історичних наук, завідувач лабораторії з фізичної схоронності документів Державного архіву Одеської області.
«Оцифрування архівних фондів вумовах кризи: спільнокошт та волонтерський досвід ДАВіО». Лектори: Сергій Фазульянов та Олександр Лушин, громадські активісти волонтери, які оцифровують задустовані фонди Державного архіву Вінницької області.

Модеруватиме лекторій історик Олександр Федьков, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України Університету Огієнка.
Очікуйте лекції провідних архівістів 25 вересня у актовій залі історичного факльтету К-ПНУ імені Івана Огієнка (Старе місто, вул. Татарська, 14, 2 поверх). Початок об 11.30.

Ольга Комарова,
гол. редактор газети