Магія передноворічних свят

Магія передноворічних свят

Свято Андрія Первозванного є справжнім передноворічним дійством, яке шанується в Україні ще з давніх давен. Напередодні цієї дати прийнято збиратися на Андріївські вечорниці — ворожіння, з якими пов’язано безліч народних звичаїв.

Цьогоріч, 15 грудня, студенти Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка під керівництвом Людмили Горчак, керівника відділу виховної роботи та гуманітарної освіти та Анжели Куверіної, директора студентського клубу на Ратушній площі, біля новорічної ялинки зорганізували для кам’янчан дивовижне свято.

Захопливим моментом заходу було відтворення давньої української гри “Калита”. Перегодом приходили хлопці, викуповували у дівчат калиту й обирали з­-поміж себе “пана Калитинського”. Калиту чіпляли на пояс-крайку або червону стрічку, яку перекидали через сволок або прив’язували до палиці, і Калитинський за власним бажанням міг підсмикнути її вгору чи трохи опустити. Хлопці по черзі сідали верхи на коцюбу і “їхали” до калити; кожен у такий спосіб ставав “паном Коцюбовським”. Калитинський і дівчата намагалися Коцюбовського розсмішити, але сміятися йому було заборонено: за посмішку обличчя зразу ж вимащували сажею. Якщо ж це випробування витримане, Коцюбовському давалося три спроби вкусити коржа.

Незмінним на Андріївський вечір є дівоче ворожіння. Дівчата «на Андрія» ворожили, щоб дізнатися про своє заміжжя. Дівчина знімала свій чобіт та кидала його від себе із заплющеними очима. Кидаючи, не мала права зрушити з місця, бо не збудеться. В який бік чобіт носком упаде, звідти наречений і прибуде. Щоб знати, яку професію матиме суджений, дівчата йшли на город, розкопували землю, набирали її в пригорщі, приносили до світлиці та пильно її розглядали. Якщо знаходили тріску, то майбутній чоловік буде теслею; якщо залізо чи цвях – буде ковалем, якщо скло – склярем. А якщо земля без домішок, то буде хліборобом. Ниточку чи стебло віднайдете, то суджений буде добрим сім’янином; коли пір’я, то буде вченим чоловіком; якщо камінчик, то впевнено йтиме до мети; а коли знайдете вуглинку, то у вас буде нещасливий шлюб.

Наприкінці заходу учасники дійства пішли в танок, до якого долучилися всі присутні. Загалом свято подарувало кожному море емоцій та приємних вражень, а святковий передноворічний настрій та магія свят заполонили всіх.

Максим Сльозкін,
Вікторія Саричева