Коронавірусна інфекція: симптоми, профілактика

Коронавірусна інфекція: симптоми, профілактика

Молєв Валерій Павлович, доцент кафедри фізичної реабілітації
та медико-біологічних основ фізичного виховання,
кандидат медичних наук, доцент, лікар-фтизіатр

Коронавірус

Коронавірусна інфекція – це гостре вірусне захворювання, спричинене РНК-геномним вірусом роду Coronavirus. Воно характеризується здебільшого ураженням дихальної системи та шлунково-кишкового тракту. Коронавірус є зоонозною інфекцією за походженням. Для людини хвороботворними є респіраторні та кишкові коронавіруси. Найчастіше трапляється респіраторний різновид захворювання, який зазвичай діагностується як гостра респіраторна вірусна інфекція.

Що таке новий коронавірус SARS-CoV-2 (2019-nCoV)?

Новий коронавірус 2019 р. (SARS-CoV-2, або 2019-nCoV) – це мутантний вірус, який спричиняє розвиток респіраторних захворювань у людей (зокрема гострої респіраторної хвороби COVID-19) та може передаватися від людини до людини. Цей вірус уперше був ідентифікований під час розслідування спалаху в місті Ухань у грудні 2019 року (Китай).

 Рис.1. Вірус SARS-CoV-2

   Рис.2. Модель поперечного перерізу SARS-CoV-2        

Генетично вірус SARS-CoV-2 на 80% тотожний SARS-CoV (епідемія 2002-2003 рр.).

Віруси не стійкі в зовнішньому середовищі. Збудники не можуть передаватися через предмети, дверні ручки, посилки, продукти (банани, мандарини, м’ясо, рибу тощо). Вони миттєво гинуть при температурі понад 50 градусів, руйнуються під дією хлороформу, формаліну, етилового спирту або ефіру. Коронавірус добре переносить заморожування.

Шляхи зараження та механізми розвитку.

У людей сприйнятливість до коронавірусу дуже висока, захворювання загрожує всім віковим групам. Антигенна різнорідність вірусів зумовлює значну частоту повторного інфікування збудниками інших серологічних типів.

Особливостями коронавірусу є мутації, внаслідок яких з’являється новий тип вірусу. Джерелом коронавірусної інфекції, як правило, є хвора людина, можуть бути деякі звірі (мавпи, птахи, змії та інші). Джерелом нового типу збудника (2019 n-Cov), очевидно, стали кажани. На сьогодні нема даних про те, чи домашні тварини (такі, як собаки, кішки) можуть переносити коронавірус 2019 n-Cov. Вірус передається повітряно-крапельним, повітряно-пиловим, фекально-оральним шляхом.

Зараз патогенетичні механізми розвитку коронавірусної інфекції вивчені недостатньо. Вхідними воротами для інфекції є слизова оболонка верхніх дихальних шляхів. Під час ураження збудником 2019 n-Cov інфікування може стрімко поширюватися на бронхи та легені. При фекально-оральному механізмі передачі захворювання ураження поширюється на шлунково-кишкового тракт.

Захворювання супроводжується синтезом антитіл, які не гарантують захисту від повторного зараження.

Клінічні прояви.

Інкубаційний період для коронавірусу 2019 n-Cov може становити від 1 до 14 днів (у середньому 10 днів). Упродовж цього періоду людина може заражати інших.

Характерні симптоми коронавірусу при респіраторній формі: біль під час ковтання, чхання; риніт (нежить); головний біль; кашель; прояви гіпоксії (кисневого голодування); підвищення температури; лихоманка; м’язовий біль.

На початковому етапі зараження новим типом збудника ознаки коронавірусу збігаються з усіма ознаками звичайної застуди: сухий кашель, слабкість, підвищення температури. В деяких пацієнтів проявляється ураження очей (кон’юнктивіт) та діарея. Якщо захворювання протікає в легкій формі, запалення легенів не розвивається й весь патологічний процес обмежується слабко вираженими симптомами. В таких випадках температура може бути невисокою, або залишатися в межах норми.

При важких формах захворювання стан пацієнта швидко погіршується, підіймається дуже висока температура, з’являється непродуктивний сильний кашель, розвивається дихальна недостатність. Стан хворого значно погіршується, якщо є супутні захворювання.

Провести діагностику коронавірусу тільки за клінічною картиною неможливо через те, що симптоми коронавірусу повністю ідентичні симптомам інших респіраторних інфекцій. Швидко визначити наявність коронавірусу в організмі можна за допомогою тест-системи. Діагноз «коронавірусна інфекція» може бути підтверджений тільки лабораторними методами діагностики: виявлення вірусу за допомогою полімеразної ланцюгової реакції та імуноферментного аналізу. На сьогодні специфічних заходів профілактики коронавірусу немає: вакцина поки що не розроблена.

Під час появи найменших симптомів захворювання рекомендується перебувати вдома, викликати сімейного лікаря!

У період активізації захворювання необхідно максимально обмежити контакти з людьми, котрі вас оточують, не відвідувати місць великого скупчення людей.

 Заходи профілактики коронавірусної інфекції:

1) не відвідувати регіони, де найчастіше виникає коронавірусна інфекція;

2) носити засоби індивідуального захисту (маски);

3) регулярно мити руки теплою водою з милом чи обробляти їх антисептиком із вмістом спирту (близько 60%);

4) обмежити контакти на близькій відстані, уникати близького контакту з людьми із симптомами ГРВІ (мінімальна дистанція – 1,5 м);

5) не торкатися обличчя, зокрема очей, носа й рота;

6) добре термічно обробляти продукти (особливо м’ясо, його субпродукти і яйця);

7) зміцнювати імунітет (дотримуватися температурного режиму в приміщенні – 18-20 градусів, підтримувати необхідну вологість – від 40 до 60%);

8) частіше провітрювати житлове приміщення;

9) зволожувати слизові оболонки верхніх дихальних шляхів сольовими розчинами.

 Будьте здорові!