ЯК УСПІШНО СКЛАСТИ СЕСІЮ: ПОРАДИ ПРАКТИЧНИХ ПСИХОЛОГІВ

ЯК УСПІШНО СКЛАСТИ СЕСІЮ: ПОРАДИ ПРАКТИЧНИХ ПСИХОЛОГІВ

Період сесії характерний надмірним хвилюванням серед студентства, унаслідок чого збільшується дратівливість і виникає постійне психологічне напруження. Cаме хвилювання є найбільшою проблемою в цій ситуації. Коли людина відчуває страх, виділяється гормон, який впливає на пам’ять. Це може бути причиною того, що інколи студенти на іспитах забувають вивчений матеріал, і лише навички емоційної саморегуляції можуть «вирівняти» ситуацію. Щоб змінити свій стан на екзамені від тривоги до впевненості пропонуємо чітко сформувати для себе план дій і певні тренінгові вправи для зняття стресу перед тестуванням.

Вправа № 1 «Ситуація успіху»

Спробуйте створити у своїй свідомості образ успіху під час складання сесії. Уявіть себе бадьорим, ніби Ви дієте і говорите так, як це робить упевнений у собі студент, який правильно відповідає екзаменатору або ж згадайте свій досвід у моменти переживання успіху. Уявіть, як Ви впевнено, логічно, швидко й аргументовано відповідаєте викладачеві, як швидко згадуєте потрібну інформацію, як відчуваєте радість та задоволення від свого успіху.

– Згадайте свої досягнення у навчанні. Чи легко вони далися? Як Ви почувалися, досягнувши мети? Чи можете використати секрети Вашого успіху у вирішенні інших справ? Наприклад, якісно підготуватися до складання іспиту?

Назвіть невдалі спроби. Який висновок Ви можете зробити?

Розглядаючи кожен випадок, поміркуйте: яка була ймовірність того, що так відбудеться; чи можна було щось зробити, щоб поліпшити результат. Для закріплення сформованої Вами впевненості одразу виконуйте наступну вправу.

Вправа № 2 «Позитиве мислення»

Напишіть на лівій стороні аркуша (сторінки блокнота) негативні моменти іспиту, а на правій – переформулюйте їх у позитивні.

Вправа № 3. Релаксаційна техніка «Подих – очищення»

Сядьте на стілець і тримайте спину прямо. Покладіть руки на коліна долонями догори. Вдихніть глибоко й видихніть без паузи між вдихом і видихом. Вдих – трохи швидший, ніж видих… Пофантазуйте і надайте своєму диханню якогось кольору. Наприклад, видихаєте сіре повітря – своє занепокоєння, свій страх, своє напруження… А повітря, яке Ви вдихаєте, відповідно до іншого, приємного для вас кольору, наприклад, блакитного. Отже, ви вдихаєте свіжість та спокій, упевненість та легкість…

Вправа № 4 «Мотивація»

Необхідною умовою успішного складання іспиту є мотивація: чим вона сильніша – тим легше підготуватися до сесії. Визначте для себе цілі підготовки, напишіть, намалюйте, роздрукуйте мотиватори. Такі цілі, як «не розчарувати батьків» чи «не вилетіти з зво», працюють погано. Вибирайте мотивацію, яка стосується аспектів самореалізації, майбутніх професійних досягнень. Формулювати свої думки потрібно без частинки «не» – мотиватори повинні бути позитивними, стверджувальними. Наприклад, «я готуюсь до іспиту, щоб стати хорошим спеціалістом у своїй професії».

 

Пам’ятка психолога

Знай свій найпродуктивніший вид пам’яті та спирайся на нього. Під час сортування та класифікації матеріалу для запам’ятовування не забувай про обсяг короткострокової пам’яті – 10 знаків (± 2 знаки). Для міцного запам’ятовування матеріалу вистачить уважно прочитати потрібну інформацію два рази.

У кожного з Вас є свої способи організації розумової праці, боротьби з утомою, тривожністю. На стікерах напишіть поради для себе і приклейте на виготовлене Вами «дерево Успіху».

Навчіться відпочивати. Відпочинок теж потрібно внести до списку важливих вправ. Після доброго відпочинку, прогулянки чи заняття спортом Ваша розумова працездатність і здатність запам’ятовувати – відновиться!

Визначте пріоритети на користь іспиту – почніть вивчення дисципліни, з якої потрібно успішно скласти іспит, заздалегідь. Менш важливі справи залиште на завтра.

Перед самим іспитом важливо добре виспатись, щоб мозок працював на повну силу. Ну і, звичайно, успіх неможливий без упевненості в собі. Будьте спокійними та рішучими!

Соціально-психологічна служба університету