Здоров’я починається з імунітету

Здоров’я починається з імунітету

Щорічно в осінньо-зимовий період збільшується кількість хворих на гострі респіраторні захворювання, пневмонії та грип. Та це не означає, що перехворіти мають усі. Люди здавна помічали, що одні хворіють частіше, інші – рідше.

Однією з причин хворобливості людей є слабкий імунітет. На його формування впливає безліч різноманітних чинників, зокрема: харчування, загартованість, психологічний мікроклімат тощо. Міцне здоров’я може бути тільки за умови підтримання стійкого імунітету. Завдяки здоровій імунній системі проходить процес одужання. Імунна система – це ключ у боротьбі з кожним видом хвороботворного впливу на організм: від невеличкого порізу під час бриття до мільярдів вірусів, які знаходяться навколо нас.

Навіть процеси старіння більшою мірою залежать від імунітету, ніж від віку. Ослаблення імунної системи призводить до підвищення сприйнятливості до кожного захворювання. Деякими загальними симптомами, характерними для порушення імунітету, є слабкість, апатія, повторні інфекції, запальні процеси, алергічні реакції, повільне заживання ран, хронічна діарея, стоматит тощо.

Два найважливіші фактори, які гнітюче діють на імунітет, – це стрес та неправильна дієта, особливо коли людина харчується продуктами з підвищеним вмістом жирів та рафінованими, які піддаються технологічній обробці. Негативний вплив на імунітет мають також нікотин, алкоголь, кофеїн.

У сучасній медицині є дуже багато препаратів та речовин, які допомагають покращити імунітет.

Серед них БАДИ (біологічно активні добавки: анидофілус, коензин +++, лецитин, кверцетин, тауцин) та мікроелементи (марганець, селен, цинк, мідь). Допомагають також і вітаміни групи В. А, С, Є, тому періодично необхідно приймати полівітамінні комплекси: «Вітрум», «Мультитабс», «Супрадин», «Юнікап» та інші.

Дуже добре покращують імунітет рослини: чорниця, пажитник, корінь солодки, червоний клівер, глід, чорна редька, кульбаба, розтопша, женьшень, ехінацея та багато інших.

Для нормалізації та підвищення імунітету призначають також імуномодулятори: імуноглобуліни, арбідол, інтерферон, лаферон, імунал тощо. Всі згадані препарати може призначати тільки лікар. Звичайно, стійкий імунітет може бути лише в людей, котрі ведуть здоровий спосіб життя, дотримуються необхідних умов: повноцінне і регулярне харчування, правильний відпочинок, здоровий сон, дотримання водного режиму, щоденні фізичні тренування, перебування на свіжому повітрі.

Пам’ятайте, що ваша імунна система – це щит проти вірусів, бактерій та інших «ворогів» (наприклад, ракових клітин, які можуть загрожувати здоров’ю).

Окрім вище перелічених рекомендацій щодо зміцнення імунітету, важливою також є дотримання правил  особистої і загальної гігієни, бо міцний імунітет – це життя без хвороб, довге й щасливе. Тоді вам не будуть страшні ніякі хвороби.

Бережіть себе!