Дебютні виступи нових учасників студентського ораторського клубу

Дебютні виступи нових учасників студентського ораторського клубу

«Добрий початок – половина діла!», – відоме українське прислів’я вказує на те, що вдала спроба є запорукою її гарного завершення.

27 січня до роботи студентського ораторського клубу мали змогу долучитися студенти 1 курсу факультету іноземної філології. Хтось спробував себе в ролі доповідача, хтось – у ролі уважного і доброзичливого слухача.

На початку зустрічі керівник клубу Тетяна Білоусова наголосила, що ораторська майстерність дуже важлива для людини, яка здобуває вищу освіту. Навчаючись ораторству, майбутній вчитель, викладач, перекладач, редактор, коректор опановує вміння правильно оцінювати здобутки інших людей і свої особисті; здатність ясно, структуровано, зрозуміло і коротко викладати інформацію; навчати, розважати, закликати до дії, впливати на аудиторію; відстоювати власну точку зору в суперечці, переконувати опонентів. Для ораторства як соціально і професійно значущої сфери людської діяльності важливо, хто говорить, що саме, до кого, у якій ситуації та з яким ефектом. Тетяна Павлівна побажала дебютантам успіхів і зауважила: перший виступ, зазвичай, дається нелегко, тим паче коли тебе за посередництвом сервісу Google Meet слухають 60 однокурсників.

 

Діана Місюра (Pol1-B20) дуже інформативно і цікаво розповіла про Жоржа Леметра – бельгійського католицького священика, астронома і математика, одного з авторів теорії розширення Всесвіту (т.зв. «великого вибуху»). Студентка акцентувала на масштабі особистості Леметра, який можна уявити завдяки вислову Альберта Ейнштейна: священик, поєднавши віру в Бога і служіння науці, «дав найкрасивіше пояснення Створення світу», адже Леметр чітко розмежовував науку і релігію, йому вдалося ухилитись від того, щоб поставити науку на службу релігії.

Виступ Діани супроводжувався слайдами, на яких, за коментарями слухачів, було забагато тексту, мілкий шрифт, надлишок фактів, що не сприяли розкриттю теми. Зрештою, виголошуючи промову, дівчина не дублювала текст презентації, а говорила, так би мовити, «від себе». Вона продемонструвала гарне володіння матеріалом і вміння перетворити письмове мовлення на усне. Виступ студентки вирізняли доречна гучність, звучність, виправдані паузи, правильне інтонування фраз. Вона має гарно поставлений голос, а про якість дикції можна висновкувати з огляду на те, як вправно вона вимовляла складні слова на кшталт: трансцендентний, космологічна сингулярність, екстраполяція, пропорційність та багато інших.

Першокурсники продовжили дивувати масштабністю тем. Христина-Вікторія Фігурко (Fil1-B20), друга дебютантка, поставила за мету спростувати відоме твердження про те, що людський мозок використовує лише 10 % свого потенціалу, опираючись на чинні наукові дослідження в цій галузі. На початку промови дівчина чітко окреслила свої завдання і послідовно та неухильно дотримувалась плану. Христина не «ховалась» за презентацією і говорила перед камерою, тож усі могли спостерігати за її виразною мімікою і жестикуляцією. Погодьтесь, цього так не вистачало останнім часом у дистанційному спілкуванні!

Мовлення ораторки було грамотне, гарно артикульоване, вільне від слів-паразитів, не «обмежене» написаним текстом. Воно справило враження роздумів уголос, не перевантажене зайвою інформацією і підводило слухачів до кінцевого висновку.

Під час зустрічі активними були слухачі. Не маючи досвіду аналізу виступів, вони продемонстрували свою ерудованість, інтуїцію, коректність в оцінках, бажання підтримати однокурсниць.

Першокурсницям, безперечно, ще є над чим працювати. Вони мають для цього достатньо часу (адже попереду 3,5 роки навчання) та чудову платформу розвитку ораторських якостей – студентський клуб. Чекаємо на нові зустрічі!

Тетяна Білоусова, керівник Студентського ораторського клубу