Здоровий спосіб життя – запорука стійкого імунітету

Здоровий спосіб життя – запорука стійкого імунітету

Імунітет  пристосуванням направленим проти тіл і речовин, що несуть у собі чужорідну інформацію для збереження стабільності внутрішнього середовища. Іншими слова, імунітет є своєрідною парасолею, що захищає нас від непогоди.

Перед імунітетом стоїть три основні завдання: виявлення, нейтралізація та видалення чужорідного. Виконання цих функцій забезпечує наявність вродженого і набутого імунітету. Вроджений – захисний фактор в тілі людини, що був сформований еволюційно і допомагає боротися з чужорідними антигенами. Набутий імунітет формується протягом життя і поділяється на природний (утворюється після перенесення хвороби) і штучний (його набувають шляхом вакцинації). Багато людей досі бояться щеплень, проте саме вони рятують світ від страшних інфекційних захворювань (наприклад, від поліомієліту).

01 березня щороку громадськість відзначає Всесвітній день імунітету. Мета цього дня – звернення громадської уваги до проблем, пов’язаних з поширенням різних імунних захворювань, а також зі збереженням та зміцненням імунітету в цілому. Цей день обрано невипадково: із приходом весни люди починають масово хворіти через те, що резерви організму вичерпуються за осінь і зиму. Саме в цей період імунна система потребує нашої підтримки.

З нагоди відзначення цього дня 01 березня студенти групи В1-В17 провели бесіду “Правда та міфи про імунітет”. Під час заходу здобувачі вищої освіти вміло використовували свої знання з таких навчальних дисциплін: імунологія, мікробіологія та вірусологія, генетика з основами селекції, обґрунтовували свої міркування і керувалися науковими фактами.

Отже, потрібно берегти себе, дотримуватись порад підвищення імунітету, зокрема:

  • вживати вітаміни С і D, не забувати про повноцінне харчування;
  • дотримуватись режиму сну (норма сну у всіх індивідуальна, але приблизно дорівнює 7-8 годин);
  • уникати стресу – для покращення психоемоційного стану варто займатися медитаціями, спортом чи просто гарно проводити час із друзями.

    Як стверджував Сократ: «Якщо людина сама стежить за своїм здоров’ям, то важко знайти лікаря, який знав би щось корисніше для її здоров’я, ніж він сам».

Анастасія Норкіна, студентка природничо-економічного факультету,

Валентина Колодій, координатор