Кафедра української мови організувала круглий стіл «ЗГАДАЙМО ПРО ІВАНА ВЕРХРАТСЬКОГО (ДО 175-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ)»

Кафедра української мови організувала круглий стіл «ЗГАДАЙМО ПРО ІВАНА ВЕРХРАТСЬКОГО (ДО 175-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ)»

20.04.2021 року з ініціативи кафедри української мови відбувся онлайновий круглий стіл  на тему: «Згадаймо про Івана Верхратського (до175-річчя від дня народження)».

Під науковим керівництвом Людмили Марчук магістранти групи Ukr1-M20 провели різнопланові дослідження життя та творчості видатного українця й презентували свої напрацювання.

На круглому столі виступили з доповідями Лілія Писаренко «Іван Верхратський: життєвий шлях»,  Юлія Типусяк  «Іван Верхратський − мовна особистість»,  Мар’яна Гуменюк «Наукова та публіцистична спадщина Верхратського» та  Наталія Шаповалова «Іван Верхратський − автор праці «Початки до уложення номенклатури й термінології природописної, народної». У виступах магістранти висвітлили наукову, літературну, публіцистичну, перекладацьку та громадську діяльність Івана Верхратського, розглянули його позицію як поборника української мови, а особливу увагу доповідачі приділили внеску вченого у розвиток української термінології. Також на круглому столі прозвучала життєствердна поезія І. Верхратського «Нехай − а я кріплюся» у виконанні Марії Герлєй.

Модерували наукове зібрання Римма Монастирська та Дар’я  Бановська.

Захід вкотре нагадав про неосяжний здобуток українських наукових пасіонаріїв, грані особистостей яких відкриваємо для себе знову й знову. Пам’ятаймо, шануймо, досліджуймо!

Дар’я  Бановська,
студентка групи Ukr1-M20