Естафета чемпіонів: К-ПНУ презентував свої досягнення в напрямі впровадження інфомедійної грамотності в освітній процес

Естафета чемпіонів: К-ПНУ презентував свої досягнення в напрямі впровадження інфомедійної грамотності в освітній процес

08 жовтня Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка продовжив естафету чемпіонів і взяв участь у публічному звітуванні про досягнення в напрямі впровадження інфомедійної грамотності в освітній (формальна і неформальна освіта) процес.

ГО «Подільська освітня платформа» (голова Оксана Почапська) і Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка (ректор Сергій Копилов) ще у 2020 році підписали Меморандум про співпрацю. Завдяки цій співпраці, а також за фінансової підтримки IREX при кафедрі журналістики було відкрито Медіаграмотний HUB: вільний освітній простір.

Мета цього проєкту – об’єднання вчителів загальноосвітніх і спеціалізованих шкіл, викладачів ЗВО, студентів, учнів старших класів, громадських активістів у поширенні інфомедійної грамотності в освітній і громадський простір.

Під егідою Медіаграмотного HUBу було реалізовано такі проєкти: Школа медіаграмотності (для громадських діячів) і Школа медіаграмотності в інклюзивному освітньому середовищі. Тренерами обох шкіл були науково-педагогічні працівники К-ПНУ: Оксана Почапська, Олександр Волковинський, Тетяна Джурбій, Наталія Бахмат, Олег Рарицький, Людмила Марчук, Ольга Віннічук, Олександр Слободянюк, Валерій Щегельський, а також випускники університету, що сьогодні успішно реалізовують у журналістиці й педагогіці – Ірина Гуменюк, Ольга Голуб, Тетяна Ясінчук. До роботи обох шкіл долучилися колеги із Чорткова – Ірина Брунда і Олег Марчак.

У межах роботи Медіаграмотного HUBу було проведено дослідження і підготовлено методичний посібник «Як не роздмухувати багаття: шпаргалка для журналітІВ і журналістОК» (Наталія Шеремета і Наталія Ладиняк).

По завершенню терміну фінансування проєкту Медіаграмотний HUB не припинив свого існування. Було проведено низку тренінгів із медіаграмотності й цифрової безпеки в м. Чортків, а також для учнів старших класів загальноосвітніх шкіл Кам’янця-Подільського і району; розроблено декілька програм підвищення кваліфікації для вчителів і директорів шкіл, проведено низку просвітницьких заходів в межах Малої академії наук.

На сьогодні завдяки активній позиції учасників Медіаграмотного HUBу та членів ГО «Подільська освітня платформа» запланована реалізація ще одного проєкту у співпраці із IREX – Медіаграмотний HUB: виходимо за межі. Він передбачає створення серії навчальних роликів з інфомедійної грамотності для людей із вадами слуху. Це унікальний проєкт, оскільки він передбачає не просто переклад тексту для сприйняття людьми із вадами слуху, а унікальну побудову, яка буде одразу мати максимальний візуальний ефект і буде розроблена під потреби людей, які в повсякденному житті користуються мовою жестів.

Організатором і координатором проєктів є доцент кафедри журналістики, медіатренерка Оксана Почапська.

Відео – ЕСТАФЕТА ЧЕМПІОНІВ. Здобутки Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка

Оксана Почапська, доцент кафедри журналістики,

голова ГО «Подільська освітня платформа», керівник відділу фандрайзингу