Науково-педагогічні працівники К-ПНУ – учасники громадських обговорень «Цифровізація архівної справи: виклики, перспективи, шляхи реалізації»

Науково-педагогічні працівники К-ПНУ – учасники громадських обговорень «Цифровізація архівної справи: виклики, перспективи, шляхи реалізації»

21 червня на базі Державного архіву Хмельницької області відбулись громадські обговорення актуальної теми ,,Цифровізація архівної справи: виклики, перспективи, шляхи реалізації” за участі архівістів, посадовців, науковців, громадських діячів Хмельниччини.

До обговорення долучилися перший заступник голови Державної архівної служби України Тетяна Ємельянова; заступник голови Хмельницької обласної державної адміністрації Володимир Юр’єв; директор Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України Лариса Левченко; офіційний представник корпорації FamilySearch International (США) в Україні Олександр Січкаренко; директор Державного архіву Хмельницької області Катерина Бурдуваліс.

Учасниками заходу стали й науково-педагогічні працівники кафедри архівознавства, спеціальних історичних та правознавчих дисциплін К-ПНУ, зокрема кандидат історичних наук, доцент, декан історичного факультету Анатолій Глушковецький та кандидат історичних наук, доцент Олександр Баженов.

Заступник голови ОДА зауважив Володимир Юр’єв, що зараз цифровізація стає найважливішим чинником економічного зростання будь-якої країни і взагалі є сучасним трендом розвитку. Інформаційно-комунікаційні технології відкривають необмежений доступ широкому загалу до інформаційних ресурсів Держархіву Хмельницької області та створюють можливості внесення його надбання у світовий інформаційний простір.

Варто зауважити, що на території області впроваджується регіональна програма „Цифрова трансформація Хмельниччини на 2021 – 2023 роки”. Завдяки їй відповідні зміни відбуваються і в архівній галузі, зокрема покращилася робота із зверненнями громадян за допомогою застосування новітніх технологій для комунікації в режимі онлайн. Через фейсбук проводиться онлайн-запис до читального залу та приймаються запити в електронному форматі.

З питань оцифрування документів Держархів області розпочав взаємодію з неприбутковою корпорацією Family Search Internetional з виконання робіт щодо створення та спільного використання цифрових копій.

Також інформація про архівну установу області розміщена на інтерактивній карті Міжнародної Ради Архівів, що дає можливість розширити доступ користувачів за межами України до історичної спадщини Поділля.

За інформацією Хмельницької обласної
державної адміністрації