У К-ПНУ відбулася презентація ювілейного (ХХ) випуску збірника наукових праць «Іван Огієнко і сучасна наука та освіта: серія історична та філологічна»

У К-ПНУ відбулася презентація ювілейного (ХХ) випуску збірника наукових праць «Іван Огієнко і сучасна наука та освіта: серія історична та філологічна»

17 вересня відбулася презентація ювілейного (ХХ) випуску збірника наукових праць «Іван Огієнко і сучасна наука та освіта: серія історична та філологічна». Це спільний проєкт навчально-наукового інституту української філології та журналістики й історичного факультету.

Модератором зустрічі була доктор філологічних наук, завідувач кафедри журналістики, професор Людмила Марчук (головний редактор).

Людмила Миколаївна здійснила короткий екскурс в історію публікації видання; відзначила, що матеріали збірника репрезентують унікальний феномен державницької, духовно-культурної, наукової, педагогічної діяльності Івана Огієнка; наголосила на тому, що збірник є фаховим виданням категорії «Б» з напряму 035 Філологія й індексується в наукометричних базах Google Scholar та Index Copernicus.

Ректор К-ПНУ, доктор історичних наук, професор Сергій Копилов (член редакційної колегії) привітав усіх присутніх із черговим виходом збірника, висловив  міркування щодо публікацій на історичну тематику, а також охарактеризував власну статтю «Іван Огієнко і Віктор Приходько на тлі суспільно-політичного й освітньо-наукового життя (1918-1930-ті рр.)».

Про те, як виникла ідея створення наукового збірника, поінформував доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історії України К-ПНУ Олександр Завальнюк (член редакційної колегії). Він  відзначив внесок істориків у видання, окреслив перспективи подальших видань.

До вітального слова долучився доктор філологічних наук, професор, професор кафедри історії української літератури та компаративістики, військовослужбовець ЗСУ Олег Рарицький (відповідальний редактор), який наголосив на співпраці Університету Огієнка з університетами України та інших країн, вагомих показниках видань, зокрема їх цитуваннях, зупинився на  літературознавчій частині збірника.

До зустрічі долучилися гості з багатьох міст України. Зокрема, власними міркуваннями поділилися кандидат філологічних наук, доцент Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка Ольга Турко (член редакційної колегії); доктор філологічних наук, професор кафедри журналістики Кам’янецьПодільського національного університету імені Івана Огієнка Олександр Волковинський, кандидат філологічних наук, доцент кафедри української та зарубіжної літератур Криворізького державного педагогічного університету Інна Онікієнко.

Доктор філологічних наук, професор кафедри української мови, керівник навчально-наукової лабораторії діалектологічних досліджень Наталія Коваленко акцентувала на тому, що важливою сторінкою видання є регіональні дослідження, у яких автори фіксують, аналізують та систематизують говіркове мовлення Поділля та суміжних територій, керуючись працями Івана Огієнка: «Українські говірки – одна з форм існування української національної мови й водночас – генетична база літературного стандарту». Наталія Дмитрівна продемонструвала словники Івана Огієнка та виокремила окремі цікаві фрагменти, окреслила народну фраземіку в лексикографічному опрацюванні Івана Огієнка тощо.

Учасники зустрічі поділилися власними напрацюваннями, перспективними ідеями щодо наступних видань тощо.

«Зичимо усім, хто візьме до рук свіжий випуск цього видання, глибоко опа-нувати його унікальний простір, відчути «присутність» Івана Огієнка, характер його історичної епохи і ознайомитися із порушеними дослідниками проблемами, звернути увагу на представлені тут події, оцінки, судження, узагальнення та висновки, за можливості, виробити власне бачення окремих із них, а згодом і долучитися до автури наступних випусків збірника. Віримо, що так і буде», –  головний редактор 1 випуску наукового збірника «Іван Огієнко. Серія історична та філологічна», доктор історичних наук, професор Олександр Завальнюк.

Дякуємо всім, хто долучився до публікації збірника! Чекаємо на статті до ХХІ випуску.

Із матеріалами збірника можна ознайомитися за покликанням.

Пресцентр