Історія успіху випускника К-ПНУ

Історія успіху випускника К-ПНУ

Віталій Праворський – випускник педагогічного факультету спеціальності Середня освіта (Образотворче мистецтво).

Що спонукало Вас обрати педагогічний факультет, зокрема кафедру образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва та реставрації творів мистецтва Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка?

Я обрав фах дизайну тому, що там можна проявити свою креативність, проявити фантазію і талант.

Розкажіть, будь ласка, про свої студентські роки. Чим запам’яталися роки навчання на факультеті? Кого із викладачів згадуєте? Згадуючи студентські роки, за чим жалкуєте? Спілкуєтеся зі своїми одногрупниками? Вони працюють за фахом?

Дуже часто згадую трьох викладачів, які допомагали мені вдосконалювати свої навички, навіть попри мій важкий характер і постійні суперечки: Лашка Іллю Володимировича, Підгурного Івана Станіславовича, Гуцула Івана Андрійовича. Саме завдяки їм я зміг досягнути високого рівня. Студентські роки були дуже веселі, але основний час я використовував на пошуки чогось нового, що мало хто робив, і тому я постійно шукав інші способи показати на що здатне мистецтво, нові стилі, набуття нових навичок, хоча це було важко, особливо створити щось нове, не знаючи як це взагалі створити. Але в цьому краса навчання – відкривати себе з нової сторони.

Які навички Ви здобули під час навчання в університеті? Зважаючи на Ваш практичний досвід, як Ви вважаєте, які предмети потребували більш детального вивчення?

Я набув чудових навичок у віхах рисунку, портрету та векторній графіці. Особливо сподобалося створювати плакати і комікси. Це просто гігантський досвід, який дав змогу розкрити потенціал художника в мені. Я вважаю, що потрібно вдосконалювати напрям векторної графіки та фотошопу, додавати різні цікаві моменти, наприклад створення фентезійних обкладинок у фотошопі й написання картин в ілюстраторі. Це дасть змогу швидше прогресувати учням як практично, так і креативно. Під час навчання в мене були персональні виставки в центральному корпусі Університету Огієнка та у Виставковій залі К-ПДІМ-З.

Де Ви зараз працюєте? Що входить в коло Ваших обов’язків? Вам подобається робота? Чим запам’яталися перші дні роботи?

Я працюю художником, створюю плакати на різні теми й портрети. Робота дуже подобається, тому що я завжди мріяв займатися такою справою.

Що Вам допомагає у роботі? У чому черпаєте сили, натхнення? Які цікаві проєкти виконували? Чи маєте час на відпочинок?

У роботі допомагає дисципліна, яку я виробив за період навчання в університеті. Завдяки цьому маю гарну продуктивність, що позитивно впливає на заробіток. Натхнення отримую сам від себе, допомагає креативність. Звісно відпочинок потрібен усім, тому маю законний відпочинок кожного тижня.

У чому секрет Вашого успіху? Які плани на майбутнє?

Немає ніяких секретів, просто потрібно бути впертим, наполегливим та дуже багато працювати і це обов’язково окупиться. Інших варіантів немає.

Дайте поради студентам університету та абітурієнтам: як правильно планувати свій час, ставити мету, визначати пріоритети?

Потрібно ставити в пріоритет те, що тобі подобається, предмет, який тобі подобається, все інше – вторинність. Не можна бути першим у всьому, тому обирай справу, яку бажаєш, і рости в ній. Свій час потрібно розрахувати так, щоб мати можливість повчитсь, відпочити та розвивати себе в тому напрямі, який тобі подобається. Університет дає базу та навички, але вдосконалюватись допомагає лише дисципліна та постійна робота над тим, що ти любиш.

Які Ваші побажання alma-mater?

Побажання лише найкращі: побільше студентів, які можуть проявляти свої таланти в майбутньому та демонструвати, яких успіхів можна досягнути, маючи навички з К-ПНУ. Тому що найкращий показник університету – студенти, які досягли успіху.